Quantcast
Новини Пловдив » България » Станишев: Европа чува гласа на хората в България
България Важно Политика

Станишев: Европа чува гласа на хората в България

Сергей Станишев
Сергей Станишев

„Днешният дебат е знак към хилядите българи – тези, които вече три месеца протестират по площадите на страната, а и към мнозинството българи, които подкрепят протестите принципно. Знак, че ЕП не е със затворени очи, а вижда много ясно картината и проблемите в България, и че е на страната на гражданите“.

Това заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев пред журналисти днес в Брюксел. Той коментира предстоящият дебат в ЕП относно върховенството на правото в България и резолюцията по същата тема, която ще се гласува на пленарното заседание в четвъртък, пише dir.bg.

„В резолюцията са посочени основните проблеми, изразени и по площадите. Хората в България искат управление, което е демократично, отчетно, прозрачно, искат върховенство на закона и това се подкрепя от ЕП. Самият факт, че този дебат се прави, е знак, че гласът на гражданското общество е чут“, заяви още Станишев.

„Това е резултат от много усилия. Елена Йончева, като член на комисията по правосъдие и вътрешни работи, още през май месец повдигна въпроса. Голямото изпитание е за европейската десница. Ако се съди по гласуването в комисия, има два блока. Лявоцентристки – социалистите, европейска обединена левица, зелените и либералите, и десният блок, в който са ЕНП и консерваторите, които гласуваха „против“. Целият им подход беше не постигане на някакъв баланс, а да се заличат максимум на брой текстове и констатации за слабостите в демократичното развитие на страната. ЕНП много често говори за права, демокрация, върховенство на закона. Сега имат възможност да покажат принципност в гласуването и това ще бъде най-важният тест за тях“, смята лидерът на ПЕС.

„Виждам опорните точки на ГЕРБ и патриотите – че това е антибългарска резолюция, че ще заплаши конституционния ред в страната. Те искат да избегнат същността на проблемите, посочени много ясно и в тази резолюция, и в годишния доклад на ЕК. Там на експертен език е казано, че има напредък, но същевременно и много сериозни проблеми, които трябва да бъдат адресирани“, добави Станишев.

Според него, „докладът на ЕК и резолюцията на ЕП са пътна карта за бъдещето управление на България“.

„Те очертават какви промени би трябвало да се случат, за да можем да живеем в европейска страна не само на думи, но и като начин на управление и функциониране на институциите. Големите грехове на ГЕРБ са деинституционализацията на страната и нарушаването на принципите на демокрацията“, завърши Сергей Станишев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...