Quantcast
Новини Пловдив » България » Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина
COVID-19 България Важно Здраве

Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Отпада тестването с PCR тест след изтичане на 14- дневната карантина. Хората ще си се връщат на работа без да бъдат тествани. Това заяви по време на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обясни, че дори вирусът все още да циркулира в тялото на човека, след 14 дни той не е достатъчно силен, за да заразява.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

„Направили сме проучване в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа“, допълни д-р Пенчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че една от следващите мерки, които експертите предстои да обсъждат, е намаляването на срока на карантината. „Има страни, в които тя вече е 10 дни и други, в които е 7″, каза доц. Кунчев.

В Европа страната ни е на 24 място по брой заболели от коронавирус с 43,19 на 100 хил. и на седмо място по смъртност с 1,19 на 100 хил, обясни доц. Ангел Кунчев.Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последните 14 дни.

Въпреки значително нарасналите бройки, България запазва мястото си и като заболяемст, и като смъртност, защото значителен ръст на случаите има в цяла Европа, уточни Кунчев.

Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на 5 място по заболеваемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и на 4 място по смъртност след Босна Херцеговина, Македония и Румъния.

Ръстът в ЕС на база седмична информация е +23%, което е абсолютно равно на ръста в България. Единствената страна с отрицателна тенденция е Дания, отчете още доц. Кунчев.

Той уточни, че България все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят и няма разлика в изискванията на други страни към нас, когато се пътува. В момента се изяснява защо Великобритания продължава да изисква 14-дневна карантина за пристигащите на Острова българи, каза д-р Кунчев.

Доказа се, че при спазване на мерките училищата могат да бъдат едно безопасно място и засегнатите са 1 и под 1 процента“, уточни доц. Кунчев.

Проф. Асен Балтов пък избори къде има най-много хоспитализирани пациенти – 168 в Благоевград, в Бургас – 66, в Пловдив – 99, в Търговище – 38, в Шумен – 33.

Директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев каза, че за седмицата в столицата са хоспитализирани 250 души. 191 от тях са с доказани положителни тестове за коронавируси с клиника. 29 души са на интензивно лечение. 59 са положителните ученици в София, 30 учители са с COVID-19.

„В София се очертава тенденцията на огнища, от началото на седмицата се забелязва огнище в определени колективи. Все още няма дифузно заразяване в столицата“, разкри д-р Пенчев.

Той обясни, че в момента в РЗИ – София се въвеждат протокилите в лаборатория за комбиниран PCR тест за коронавирус грип А и грип Б.

“Имаме повишена заболеваемост в 2 области – Бургас и Благоевград. Ако там има повишаване на концентрация на хоспитализираните пациенти, имаме възможност за отваряне на още легла. Всички са уморени, но лекарите са бойци, сестрите също, нито един от тях няма да се откаже, благодаря на всички лекари, сестри, санитари, всички структури на първа линия, благодарение на тях се справяме до момента”, каза министър Костадин Ангелов.
„Трябва да свикнем, че правилата са еднакви за всички български граждани, от тези правила зависят животи“, добави той.

Още новини по темата

Здравният министър: Не се налага затягане на мерките срещу COVID-19

Тревога! 65 заразени в Пловдив, 437 в страната, процентът е близо 10 %

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...