Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кметът на „Източен“ Иван Стоянов: Надявам се Величко Родопски да не е Чичо Скрудж като Илия Кирчев
Важно Интервю Мнения

Кметът на „Източен“ Иван Стоянов: Надявам се Величко Родопски да не е Чичо Скрудж като Илия Кирчев

Кметът на район "Източен" Иван Стоянов
Кметът на район "Източен" Иван Стоянов
  • Районните кметове сме избрани пряко, дали сме обещания на своите избиратели и трябва да ги изпълним
  • Ще призовем хората от блоковете на ул. „Сокол“, които са наематели на общината, да изчистят междублоковите пространства
  • Нямаме много свободни пространства за нови паркове, затова мислим за разширяване на вече съществуващите

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА


– Какъв житейски урок беше прекараният коронавирус, г-н Стоянов?

– Тежкото боледуване ме накара да осъзная, че не работата е най-важното нещо. По-важни са семейството и приятелите, близките, които ме търсеха всеки ден, докато бях в болницата. Прочетох много книги в това време, препрочетох отново петте тома на „Земя за прицел“ на Свобода Бъчварова – страхотна книга за България, която ме накара да се замисля много за политиката и историята. И всъщност не трябва да се забравя, че длъжността, която заемам, е мандатна, а семейството и близките са за цял живот.

– И на това отгоре ви се случи много тежък мандат, поне в началото.

– Да, не сме имали ситуация като тази с COVID-19 досега. Чували сме за испанския грип, за чумата, но в това време на динамична икономика, печелене на пари, работа по проекти и какво ли още не като че ли забравихме, че сме уязвими, че сме заложници на нашето здраве.

След обявяването на епидемията мерките на правителството бяха бързи и адекватни, а аз като кмет на район „Източен“ трябваше да създам организация за спазване на ограниченията

Имахме проблеми в „Столипиново“, опашки за помощи, струпване на хора, там като че ли не бяха чували за вируса. Казахме, че може да затворим квартала, мълвата се разнесе много бързо и те се стреснаха. Веднъж с жена ми се разхождахме в „Столипиново“, там имаше повече хора с маски, отколкото в другите квартали.

– От началото на епидемията от „Столипиново“ бяха изринати тонове боклуци. Научиха ли се хората там да пазят по-чисто, или си продължават, както си знаят?

– Решил съм да направим една инициатива там и да призовем хората от блоковете на ул. „Сокол“, които са наематели на общината, да изчистят междублоковите пространства. Там винаги има боклуци, защото се хвърля през терасите и прозорците. Ще им обясним, че трябва да почистят, защото съвсем скоро ще направим спортен кът на ул. „Сокол“. На ул. „Крайна“ има спортна площадка, която хората пазят, сега изграждаме и детска, а в междублоковото пространство на ул. „Сокол“ ще направим волейболно игрище и ще сложим две футболни врати. Надяваме се, като облагородим тази част на квартала, хората да го пазят. Не може само да се чисти, трябва и да се пази, но един районен кмет може само да констатира, че има нови сметища.

Предприятието „Чистота“ е пряко подчинено на кмета на общината, както и фирмата подизпълнител, а ние в кметствата средства от такса смет нямаме

Затова в един доклад до кмета съм поискал да се изгради видеонаблюдение да се засили присъствието на Общинска полиция и „Общинска охрана“, за да се спре извозването на отпадъци от целия град и хвърлянето им в „Столипиново“. С видеонаблюдение, жива охрана и глоби ще решим проблема, както и с разяснителна кампания. Хората от „Столипиново“, които се прибраха от чужбина заради епидемията, също вече са научени на други порядки. Наскоро един човек там си хвърли кутията от цигарите на земята пред мен, преди да реагирам, синът му му направи забележка да си я вдигне.

– В тази година на намалени бюджетни приходи за какво съвсем не ви стигат парите?

– Преди приемането на бюджета за всеки район се превдиждаха по 300 000 лв. за цялата година, след това те бяха увеличени и за „Източен“ са 420 000 лв. Те са основно за текущи ремонти и вече са похарчени – разширихме клуба на пенсионерите в „Каменица“, изградихме детски площадки на „Крайна“, „Елба“, в кв. „Гладно поле“, там направихме и фитнес на открито, паркинг на ул. „Славянска“, паркинг с фрезован асфалт от над 5 дка на ул. „Преспа“ и още много неща. Сега искам да направим проект за разширението на парк „Каменица“, ние нямаме много свободни пространства за нови паркове, затова мислим за разширяване на вече съществуващите. Имаме още много идеи – например за изграждане на връзка на ул. „Удроу Уилсън“ с ул. „Бъндерица“. Това би било много удобно, защото при влизане в Пловдив от Цариградско шосе на човек няма да му се налага да минава през центъра, ще може да свие надясно по „Удроу Уилсън“, оттам на „Марица-юг“ и може да се стигне до „Западен“ и „Северен“. Предстои да започне работата по интегрирания план по ул. „Лев Толстой“ и „Радко Димитриев“ и всички улици в кв. Гладно поле“ ще са подменен водопровод и нов асфалт. За съжаление Министреството на отбраната няма да даде на Община Пловдив обещанието 16 дка на „Гладно поле“. Поисках официална информация от министър Красимир Каракачанов и получих отговор, че Министерството на отбраната преразглежда политиката си и имотът няма да ни бъде даден. За изграждането на продължението на ул. „Георги Странски“ към мол „Плаза“ обаче ще ни бъде предоставен друг имот – на ул. „Тодор Гатев“.

– Идеи много, но досега зам.-кметът по финанси Илия Кирчев ви посрещаше с думите: „Няма пари.“ Надявате ли се при наследника му Величко Родопски нещата да се променят?

– Не сме се срещали още с него, но съм оптимист. Надявам се Величко Родопски да не е Чичо Скрудж като Илия Кирчев. В крайна сметка районните кметове сме избрани пряко, дали сме обещания на своите избиратели и трябва да ги изпълним. Ние работим и през т. г. повечето нови обекти са реализирани именно от районните кметове./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...