Quantcast
Новини Пловдив » България » С нови камери МВР ще бори войната на пътя
България Полиция Транспорт

С нови камери МВР ще бори войната на пътя

архив

Акция „Скорост“ на полицията стартира днес и ще продължи до 15 октомври. За засичане на джигити ще бъдат използвани всички нови 6 суперкамери. Тези технически средства се използват в големите областни градове и в тези с най-голяма концентрация на ПТП с фатален край, съобщина на брифинг от МВР.

Пловдив е сред градовете, в които има подобна камера. Другите са София, Русе, Ловеч, Варна и Бургас. Модерните суперкамери влязоха в употреба още в началото на тази седмица. От тогава до днес само чрез тях са засечени над 500 джигити в столицата и над 1500 в цялата страна. От Пътна полиция обясниха, че новите устройства са изключително прецизни и следят движението в 6 ленти и в двете посоки.

Те установяват както превишената скорост, така и неплатена застраховка „Гражданска отговорност“. Камерите могат също така да засичат до 16 нарушители едновременно и регистрират целия поток на движение. Останалите камери, налични на КАТ, също ще бъдат поставени както на малките, така и на големите пътища в страната – там, където най-често се извършват нарушения на скоростните режими и на местата с най-голяма концентрация на ПТП.

Причината за засиления контрол за водачи, превишаващи скоростта, е именно голямата опасност, която това нарушение създава. Най-често тежките катастрофи са предизвикани именно от летенето на пътя. От Пътна полиция призоваха шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя, тъй като навлизаме в есенно-зимния сезон, което предполага по-голяма влажност на настилката, както и заледяване.

Поради влошената пътна обстановка за последните два дни са настъпили 200 катастрофи, като 130 от тях са били тежки. В тях са загинали петима, а над 37 са ранените. През септември в столицата са установени 11 232 нарушения, наложени са глоби за 1,9 млн. лева. С една от новите камери е засечен с бясна скорост шофьор по Околовръстното шосе в София. Нарушителят карал с 216 км/ч.

„Вече са заплатени фишове на стойност около 180 000 лева“, каза комисар Мартин Цурински, началник на отдел „Пътна полиция“. Рекордьорите са на Околовръстното. Нарушители обаче има на всички възлови кръстовища. На бул. „История Славянобългарска“ през деня е засечен автомобил, който се движи със 151 км/ч, на „Цариградско шосе“ – друг със 145 км/ч, а на „Ботевградско шосе“ – със 131 км/ч. Още по-сериозно става положението с нарушителите през нощта. Тогава най-много са те на Околовръстното. Редовно са засичани коли, които се движат с около 200 км/ч.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...