Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Деведжиева: В COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура, лекарите преценяват на око
Важно Градът Мнения

Деведжиева: В COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура, лекарите преценяват на око

Пепа Деведжиева
Пепа Деведжиева

Лични впечатления на лидера на КОД – Пловдив, Пепа Деведжиева след настаняването на нейни близки в болницата

В COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура и  лекарите преценяват на око резултата от терапията, която прилагат.  Сега разбирам защо медиците от тази болница в началото на епидемията не искаха там да има отделение за лечение на болни с коронавирус. Те са знаели, че условия няма, и са били прави.

Сблъсках се със ситуацията в болницата, когато преди дни там бяха настанени моите леля и калеко с тази диагноза. Ако пациент постъпи там с ниво на кислорода в кръвта под 90, се оказва, че няма нужната апаратура, за да му се помогне. Ако се наложи да бъде интубиран, той трябва да бъде транспортиран другаде. Няма дори маски за подаване на кислород, това се прави през едни тръбички, които влизат в носа, няма ехограф, за да се проследи какво се случва с белите дробове. Попитах един лекар как преценяват какво става с пациентите и как решават колко кислород да подават и той ми отговори: „На око.“  Няма дори анестезиолог в това отделение.

Не споменавам имената на лекарите, защото те вероятно са истински професионалисти, но нямат необходимата техника. 21 век е, как е възможно да се лекува по този начин, и то едно опасно и доста непознато за медицината заболяване? Наложи се да преместя моите близки в друга болница и искам да предупредя хората какво ги чака,  ако бъдат изпратени в МБАЛ „Св. Мина“.

Лекарите от тази болница отказваха там да бъде разкрито отделение за коронавирус, защото са били наясно със ситуацията, но от Общинския и Областния кризисен щаб настояха и това се случи. Разбирам обществената потребност в голям град като Пловдив да има много отделения, но хората очакват във всички тях да получат адекватна медицинска помощ, а това не е така.

Болниците са търговски дружества и трябва да реализират печалба, но когато в условия на епидемия срещу това стоят човешки животи, е нехуманно и  аморално.

Още

Доц. Мангъров: Щабът трябва да бъде разкаран, само плаши хората
Проф. Тодор Кантарджиев: Малко преекспонираме нещата
Ръст в процента на болните спрямо тестваните, но по-малко починали

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...