Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Изгониха го от Куклен, но строи нов крематориум на Рогошко шосе, без ОВОС
Важно Градът Екология

Изгониха го от Куклен, но строи нов крематориум на Рогошко шосе, без ОВОС

Временното сглобяемо съоръжение, в което ще бъде инсинераторът.
Временното сглобяемо съоръжение, в което ще бъде инсинераторът.

Ваня ДРАГАНОВА


Фирма „Фундамент“ ООД, която направи неуспешен опит да изгради крематориум в Куклен, пробва отново да построи пещ за изгаряне на тленни останки, но този път в Пловдив. Тя ще бъде в края на Траурния парк на „Рогошко шосе“ на частен терен, където ще има гробище и вече се строи обреден дом, част от който ще бъде и крематориумът. В случая с Куклен намерението пропадна, както заради общественото недоволство на хората там, така и заради заради решенията на Пловдивския административен съд и ВАС, според които преценката на РИОСВ – Пловдив, че инсинераторът няма да нанесе щети на околната среда, е неоснователна. В новата процедура за Пловдив от РИОСВ пък са дали становище, че за обекта въобще няма нужда да се прави оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това е странно, защото за наличния вече крематориум, който се намира на 200 м от бъдещия, беше направена екологична оценка. „Цялата процедура ни отне 6-7 години и минахме през оценка за въздействието върху околната среда“, обясни собственикът на вече действащия инсинератор Тодор Послаников.

„Внесъл съм всички необходими документи в РИОСВ“, заяви за ПловдивПрес Петко Божков, който изгражда новото съоръжение. Справка в регистрите на екоинспекцията в Пловдив сочи, че инвестиционното предложение на „Фундамент“ ООД  е за „Създаване и експлоатация на Гробищен парк с обреден дом в поземлен имот 56784.509.156, гр. Пловдив“, в т. ч. „Водовземане от съществуващ тръбен кладенец за нуждите на бъдещ обреден дом“. На втора страница в предложението се съобщава, че след бъдещо газозахранване на района там ще бъде изградена кремационна пещ. Независимо от това на 22 юни т. г. от РИОСВ излизат с решение, че няма нужда да се прави оценка за въздействието върху природата, защото „от реализацията и експлоатацията на инвестиционното предложение не се очаква дискомфорт върху околната среда“.

За това решение е внесен сигнал в Министерството на околната среда и водите, но отговор оттам още няма. Сезиран е и Административният съд в Пловдив и делото е насрочено за края на октомври. Страна по него са граждани, несъгласни със строителството на инсинератора за тленни останки без екологична оценка.

Частният терен на бъдещия обреден дом с крематоруим е на Петко Божков, а негов наемател – фирма „Фундамент“ ООД, чиито управители са Надка Божкова и Галина Груева. В края на декември м. г. от район „Северен“  е издадено разрешение за поставянето на временно сглобяемо съоръжение – обреден дом. Построената вече сграда обаче далеч няма вид на преместваем павилион. Към нея са изградени и подходи от асфалт, а улицата покрай оградата на общинския гробищен парк на „Рогошко шосе“ е заградена с бариера малко преди частния имот.

„Ще направим проверка какво е направено и тогава ще решим как да действаме“, заяви за ПловдивПрес кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, потърсен за коментар.

Въпроса за бъдещия крематориум постави на последната сесия общинският съветник от БСП Йордан Василев в питане до кмета. „Притеснителното в случая е, че освен замърсяване на въздуха е възможно замърсяване и на водите, тъй като в непосредствена близост до терена, в който възложителят има намерение да изгради кремационни пещи, се намира защитената зона BG0000578 “Река Марица“, както и редица промишлени предприятия. Това налага да бъде извършена ОВОС на проекта, но въпреки това, без да вземе под внимание предвидената в проекта възможност за изграждане на инсинератор, директорът на РИОСВ приема, че не трябва да се извършва ОВОС“, е записано в питането на Йордан Василев.

Очаква се отговорът на кмета Здравко Димитров, както и какво ще постановят съдилищата, битката в които предстои.

Бариерата на пътя, който води към имота.
Бариерата на пътя, който води към имота.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...