Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Разрешиха на полицията в Беларус да убива радикални демонстранти
Посоки Свят

Разрешиха на полицията в Беларус да убива радикални демонстранти

Протестите в Беларус ескалират. Властите обявиха, че ще действат вече радикално.
Протестите в Беларус ескалират. Властите обявиха, че ще действат вече радикално.

Полицията в Беларус вече може да използва оръжия, които причиняват смърт, предупреди говорител на властта в Минск. Досега органите на реда имаха право само сълзотворен газ и възпиращи, но щадящи методи за възпиране на тълпата.

Тази крайна мярка идва в отговор на крайно радикалните и насилствени анти-Лукашенко групи, които станаха част от протестите, съобщи BBC.

Междувременно външните министри на Европа са готови да санкционират Александър Лукашенко. Още след като бе обявен за победител в президентските избори, хиляди хора излязоха на улицата, а полицията бе обвинена в брутално насилие над протестиращите.

В понеделник вътрешното министерство потвърди, че полицията е изстреляла зашеметяващи гранати и сълзотворен газ по време на неразрешен митинг в столицата Минск, в който участваха голям брой протестиращи в пенсионна възраст. Действията на полицията били предприети, след като „гражданите започнаха да проявяват агресия“.

Позовавайки се на протестите в града в неделя, първият заместник-министър на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви, че те са „станали организирани и изключително радикални“, като добави, че сега основно са съсредоточени в Минск и са по-малко разпространени в другите градове.

„През деня протестиращите хвърляха камъни и бутилки, както и ножове, нощем те преминаха към изграждането на барикади и горящите гуми. Това няма нищо общо с гражданските протести. Сблъскваме се не само с агресия, но и с групи от бойци, радикали, анархисти и футболни хулигани“, каза той във видео изявление.

„От името на вътрешното министерство казвам, че няма да напускаме улиците и ще гарантираме закона в страната. Служителите на реда и вътрешните войски ще използват специално оборудване и смъртоносни оръжия, ако е необходимо“, допълни той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2020/10/13/policiiata-v-belarus-veche-moje-da-izpolzva-letalni-oryjiia.465860?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...