Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Мирослав Язов: Коронакризата засегна най-силно наемите в Пловдив
COVID-19 Бизнес Бизнес под карантина Важно Градът Имоти Интервю Мнения

Мирослав Язов: Коронакризата засегна най-силно наемите в Пловдив

Мирослав Язов
Мирослав Язов
  • Около 3% от жителите на едно населено място годишно купуват имот за лични цели, толкова е и сега
  • Коронакризата не доведе до сътресения при покупко-продажбите на имоти
  • При наемите положението е различно. Те са потърпевши от кризата с коронавируса

Мирослав Язов е един от брокерите на недвижими имоти с име в Пловдив. Председател е на Управителния съвет на Регионалната колегия на Националното сдружение за недвижими имоти в град Пловдив, както и на Контролния съвет на Сдружението в национален мащаб. С него разговаряме за имотния пазар в Пловдив, как му се отрази COVID кризата, кои са най-засегнатите му сектори и защо.

Интервю на Мария МОРУНОВА


Как се отрази COVID кризата на пазара на имоти в Пловдив?

-Около 3% от жителите на едно населено място годишно купуват имот за лични цели. Ние (Пловдив) сме около 350-370 хил. души, т.е. 3% от тях са около 10-11 хил. продажби годишно. И ние толкова имаме, сега пак толкова ще имаме, дори в кризата на 2009 г. пак имахме толкова продажби. „Спукване“ на балона имаше на морето, където цената на имот е два-три пъти над тази в Пловдив. Това се дължи на многото чужденци, които инвестираха в имот по морето.

След кризата с коронавируса ние сме на нормален пазар, за което брокерите се радваме.

-Какво означава нормален пазар?

-Пазарът на недвижими имоти се е зародил в САЩ през 19 век. Брокерите са представлявали само продавача на имот. Купувачите, които са по-малко от продавачите, търсят имот, а брокерите предлагат. С техни усилия се реализира продажба. Такава е ситуацията в момента.

По този начин конкуренцията не е нелоялна, воденето на преговори е по-лесно, защото няма свръхочаквания.

-Все пак няма ли спад на реализираните сделки?

– От началото на годината в Агенцията по вписванията има 8 250 вписвания за сделки с недвижими имоти. Миналата година за същия период сделките са били около 10 000, т.е. има спад с около 20 на сто, но тази тенденцията за трайно намаляване на броя на сделките в града стартира преди 2 години и не е заради COVID-19. Преди няколко години всеки, който имаше пари в банка, инвестира в имот. Броят на тези хора намалява – не може всяка година да купуваш жилище, така че и броят на сделките намалява. Т.е. коронакризата не доведе до сътресения в покупко-продажбите на имоти.

-Цените на имоти в каква насока се променят?

-Цената на новото строителство има само едно движение – нагоре, поради две основни причини. Първо, за да се построи една сграда, трябва земя, а земята е ограничен ресурс и цената й расте. Второ, всички работим за пари, както и строителните работници.

Но цената на ново жилище в града средно е под 800 евро за квадрат.

-Наемите?

-При наемите положението е различно. Те са потърпевши от кризата с коронавируса. Но преди това са потърпевши, защото има много жилища под наем на пазара.

След това идва кризата. Много фирми оставиха хората си да работят от вкъщи. Университетите са на дистанционно обучение. Ако не са студентите от Медицинския университет, положението щеше да е съвсем сериозно.

При търговските и административни сгради положението е най-тежко. Там няма клиенти.

-Как ще се развие пазарът за офис площи?

-Сега тази инвестиция е рискована. Според мен най-вероятно след около 3 години кризата ще се преодолее.

-Какви жилища се търсят?

-По-големи. Хората си смениха психологията – искат стая за деца, но вече и за офис. Вече повече строители залагат на повече по-големи апартаменти в сградите, които строят. Защото сега основният купувач е човек, който купува апартамент за себе си. Преди 3-4 години купувачът беше човек, който инвестира и купува малко жилище.

-Къде се търсят жилища?

-Няма предпочитан квартал. Традиционно „Тракия“ и „Кючук Париж“ са по-работнически квартали, там се предлагат едни цени, по-ниски. В „Смирненски“ други и т.н. Всеки избира според бюджета, с който разполага. Може би тенденцията е да се купува в покрайнините – спокойно е, има къде да се спира, работи се от вкъщи…

-Как клиентът да избере имот?

-Първо трябва да се определи с каква цел се купува. Ако е за жилище, купувай, тук няма момент ще падат цени или друго. Ако е с инвестиционна цел, да се купуват реализирани инвестиции. Т.е. купуване на имот, който вече се дава под наем, така се връщат инвестираните пари.

Но най-важното е да не се генерализира, при покупка на жилище. Всеки трябва да седне да сметне колко месечно получава – заедно с партньора си. От месечния доход се вади вноската за кредита. Ако взимаме общо 1 600 лв., вноска 550 лв. и 1 050 лв. за семеен бюджет. Така се смята.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...