Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Дефибрилатори на 8 обществени места в Пловдив
Общество Пловдив Случка на деня

Дефибрилатори на 8 обществени места в Пловдив

Демонстрации по първа помощ
Демонстрации по първа помощ

Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места. Към момента устройствата са поставени на 8 обществени места – в общинските болници МБАЛ „Св. Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“, в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и ДКЦ-4, ДКЦ-5 и ДКЦ-7, както и в сградата на Община Пловдив. Това стана ясно днес на демонстрацията по първа помощ, посветена на Международния ден на рестартирането на сърцето.

Автоматичните външни дефибрилатори са монтирани на стратегически места, като целта не е да обслужват само дадената сграда, в която са поставени, но и периметъра около нея.

Стартът на програмата по внедряване на животоспасяващите устройства беше даден по-рано тази година, поради тревожната статистика на Европейския съвет по ресусцитация. Данните показват, че над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест.

„Става въпрос за директно спасяване на човешки живот. Около 10 000 човека в България годишно получават сърдечен арест. Ако имаме необходимия брой дефибрилатори могат да бъдат спасени около 65 % от хората получили сърдечен арест“, заяви директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. По думите му процентът на оцелелите при липсата на условия за дефибрилация е много нисък.

По инициатива на БЧК – Пловдив в момента се провеждат обучителни програми, в които всеки може да се включи и да научи повече за оказването на първа помощ и работа с автоматичните външни дефибрилатори. По думите на д-р Калин Калинов за работа с апаратите ще бъдат обучени и служителите на полицията и пожарната като организации, които първи се отзовават при спешни случаи.

Община Пловдив приканва големите компании в града, при възможност, да закупят животоспасяващата апаратура. Цената е достъпна, а ползите са стотици спасени животи всяка година.

Демонстрациите по първа помощ бяха направени от служители на БЧК Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...