Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Без категория » Джонсън: Време е Великобритания да се подготви за Брекзит без сделка
Без категория

Джонсън: Време е Великобритания да се подготви за Брекзит без сделка

Борис Джонсън
Борис Джонсън

„Великобритания ще се подготви да напусне единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз, без да има сключена нова сделка за свободна търговия“, обяви пред репортери британският премиер Борис Джонсън, обвинявайки блока за отказа да предложи достатъчно добри условия, съобщава Bloomberg.

Джонсън заяви, че винаги е отворен да изслуша лидерите на ЕС, ако се върнат с „фундаментална промяна в подхода“.

Един бурен финал „без сделка“ на петгодишната криза във Великобритания, свързана с Брекзит, би предизвикал хаос в деликатните вериги за доставки, които се простират от кралството към ЕС и отвъд, точно в момент, когато последиците от икономическия удар, нанесен от пандемията от коронавирус, се задълбочават.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел вчера ЕС заяви, че е разтревожен от липсата на напредък и призова Лондон да отстъпи по някои ключови въпроси или да се готви за скъсване на връзките с ЕС от 1 януари догодина.

„Направих извода, че трябва да се подготвим за датата 1 януари с търговски режим, който е подобен на този с Австралия, базиран на обикновените принципи на глобалната свободна търговия“, каза Джонсън.

„Освен ако няма фундаментална промяна на подхода, ще се насочим към модела на Австралия. И трябва да го направим с голяма увереност“, добави британският премиер.

Миналия месец британският лидер определи краен срок до 15 октомври за постигане на споразумение, заявявайки, че няма смисъл разговорите да продължават след седмици без адекватен напредък.

„По каквато и да е причина, от срещата на върха става ясно, че след 45 години членство те не са готови, освен ако не се извърши някаква фундаментална промяна в подхода, да предложат на тази държава същите условия като на Канада“, заяви Джонсън.

„И така с пълна увереност, ние ще се подготвим да възприемем алтернативата и ще просперираме мощно като независима нация за свободна търговия, контролирайки и определяйки нашите собствени закони“, каза Джонсън.

„Освен ако не настъпи фундаментална промяна в подхода, ще се заемем с австралийското решение. И трябва да го направим с голяма увереност. Става ясно, че ЕС не иска да сключва сделка като тази с Канада, която първоначално поискахме“, посочи британският премиер.

„Ако има фундаментална промяна в подхода, разбира се, ние винаги сме готови да ги изслушаме, но това не изглежда особено обнадеждаващо от срещата на върха в Брюксел“, допълни британскят премиер.

„Те искат непрекъсната възможност да контролират нашата законодателна свобода, риболова ни, по начин, който е напълно неприемлив за (независима) държава.“

Британският външен министър Доминик Рааб заяви по-рано, че Великобритания е „изненадана и разочарована“ от отношението на ЕС.

Въпреки позицията на Джонсън от Брюксел дадоха знак, че преговорите не само продължават, но и ще се усилят темпа си.

Екип от преговарящи от ЕС ще замине за Лондон следващата седмица, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съобщение в Twitter.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...