Quantcast
Новини Пловдив » България » Местят болни с COVID-19 в съседни области в Североизточна България
COVID-19 България Важно Здраве

Местят болни с COVID-19 в съседни области в Североизточна България

проф. Костадин Ангелов
проф. Костадин Ангелов

Болниците в Североизтока солидарно ще понесат лечение на пациенти с коронавирус от съседни области. Това стана ясно от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов при посещението му в Търговище. Така, ако има пик на пациенти с COVID-19 в Разград, те ще бъдат насочвани за лечение в Русе. От Шумен, където капацитетът е почти запълнен, допълнителните случаи ще бъдат насочвани към болнични заведения във Варна. По думите на проф. Ангелов в Търговище няма недостиг на легла или медицински персонал.

В областната болница в Търговище при нужда може да бъдат разкрити нови 58 легла за лечение на пациенти с COVID-19.

„Не виждам поводи за притеснения или някакъв тип допълнителни реорганизации. Напротив, ситуацията е достатъчно добре контролирана”, заяви проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова ТВ.

В момента в област Търговище има 302 активни случая на коронавирус. От тях са хоспитализирани 79 души. 49 са настанени в областната болница.

„Най-вероятно от днес ще започне да действа още едно отделение за прием на такива пациенти. То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR тест. На всичките ни призиви за доброволци засега не се е отзовал никой”, обясни д-р Иван Светулков, директор МБАЛ Търговище.

„Силите на работещите в COVID отделенията в нашата болница са на ръба. Всички работят вече над възможностите си, но моралната отговорност, която имат, може би в известна степен ги мотивира”, коментира Татяна Петрова, гл. сестра МБАЛ Търговище.

Според данните на здравното министерство процентът на болни и карантинирани ученици в Търговище е 12%, а този на учители е 9%.

„Числата, които са към момента, не налагат извеждането на учениците от присъствена форма на обучение в електронна среда”, обясни проф. Костадин Ангелов.

Въпреки това родители отказват да пуснат децата си обратно в класните стаи от понеделник. Те настояват поне 2 седмици обучението да е онлайн.

Здравният министър съобщиха още, че ще бъдат осигурени средства за създаването на две лаборатории за PCR тестове, които да обслужват болниците в Търговище и Шумен.

Още

Нов рекорд! 998 заразени и 14 починали
Пик на заразата и в Пловдив – 107 нови, 23 са в Пазарджик
Медицинска сестра, педиатър и дентален лекар сред новозаразените с COVID-19
Седмокласник в ОУ „Райна Княгиня“ с COVID-19, карантинират класа му

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...