Quantcast
Новини Пловдив » България » Цветанов с тежка равносметка: ГЕРБ са подготвяли да ме махнат поне 2 години
България Важно Политика

Цветанов с тежка равносметка: ГЕРБ са подготвяли да ме махнат поне 2 години

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Отстраняването от ГЕРБ на Цветан Цветанов, който беше дясната ръка на лидера и премиер Бойко Борисов близо две десетилетия, е било подготвяно поне година – година и половина преди скандала „Апартаментгейт“, който стана формалният повод. Това коментира пред БНР самият Цветанов.

Разривът между него и Борисов дойде миналата пролет след близо 20 години публична съвместна работа – от 2001 г., когато Цветанов се появи пред медиите за първи път като сътрудник на тогавашния главен секретар на МВР. Миналата пролет обаче след скандала с луксозния апартамент в столичния квартал „Изток“, купен на по-ниски от пазарните цени, Цветанов беше принуден да напусне зам.-председателското място в ГЕРБ и лидерското в парламентарната група, остана за година редови член на партията, а този юни напусна, за да учреди собствен политически проект – „Републиканци за България“.

Сега Цветанов обясни отстраняването си със сближаването между ГЕРБ и ДПС, за което свидетелствали и резултатите от местните избори.

Той каза, че е усетил разклащането на позициите си едва в пика на скандала с имотната сделка, а след евроизборите през май 2019 г. разговарял със съпартийци и анализирал ситуацията и така стигнал до извода, че отстраняването му е подготвяно по-отрано. „Процесът, който започна по темата за моето отстраняване от ГЕРБ, започна година – година и половин преди това. И когато имах възможност да анализирам, реших да напусна,“ каза той и добави: „Последните избори дадоха знак за разминаването – кога бях там и кога не. ГЕРБ показа зависимостите, изградени по места от ГЕРБ и ДПС“.

Цветанов добави, че докато е бил в парламента е виждал как Борисов определя политиките с хората до себе си в правителството, а след това те били свеждани на депутатите за изпълнение. „Борисов взимаше решение с хора около него в изпълнителната власт, а всички останали получаваха задача да бъде реализирано по отношение на политиката“, каза той. Един от примерите, дадени от него, са спорните решения за ядрената енергетика, взимани от Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Според Цветанов са били предадени ценности, валидни в началото на проекта „ГЕРБ“:

„Да се говори с хората, да има обратната връзка, да бъдеш принципен, да бъдеш обективен, да бъдеш прозрачен. Всичко, което се случваше в последните години, беше взимано като решения от Борисов, с хората около него, които бяха в изпълнителната власт и всички останали го получаваха това като нещо, което вече трябва да бъде само реализирано в изпълнение на политиката.“

Цветан Цветанов заяви, че първият управленски мандат на ГЕРБ е бил най-успешен и уточни, че отношенията му с Бойко Борисов до момента на раздялата са били „приятелски в чисто служебен план“. При втория кабинет промяната станала по-осезаема след оттеглянето на Веселин Вучков като министър на вътрешните работи, стана ясно от думите на Цветанов.

„Леко бях изолиран от процесите, от взимането на кадровите решения, които бяха в изпълнителната власт.“

Цветанов е в очаквана на съдебна регистрация на партията си „Републиканци за България“. Според него анкетите на социологическите агенции не я уловят, защото все още не съществува в публичното пространство. Той е уверен, че на следващи парламентарни избори ще сформира достатъчно силна парламентарна група, така че да бъде „незаобиколим фактор“. Няма да работи с ДПС и БСП, не изключва партньорство с ГЕРБ без Борисов и с „всички, които споделят евроатлантическите ценности“. /ПловдивПрес

Още

Целта пред Цветанов: РБ да е незаобиколим фактор

Цветанов: Нямам никакво съмнение, че РБ ще влезе в парламента

Цветанов: „Републиканци за България“ няма да се управляват от джипка

Цветанов пред Plovdiv-Press: ГЕРБ се превърна в най-мразената партия

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...