Новини от Пловдив » Интервю » Елена Филева: Необходимо е разширяване на индустриалните зони в Куклен
Важно Интервю Куклен Мнения Регион

Елена Филева: Необходимо е разширяване на индустриалните зони в Куклен

Елена Филева
Елена Филева
  • Общинският съвет не прекъсна работата си по време на извънредното положение
  • Имаме много допирни точки във възгледите си за развитие на общината с г-жа Белчева и се надявам на градивна политика
  • Личното ми мнение е, че трябва да се търсят начини за разширяване на индустриалните зони в нетуристичаските райони на общината
Елена Филева е председателят на Общинския съвет в Куклен. На последните местни избори тя бе кандидат за кмет от коалиция ЗС „Александър Стамболийски“. Тя работи с кмет от друга партия – Мария Белчева от ГЕРБ. Оказва ли това влияние на работата им, отговорите търсим от Елена Филева.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Как приключи политическият сезон в Община Куклен, т.е. до началото на летните отпуски? Кои бяха по-важните решения, които Общинският съвет в Куклен гласува?

-След местните избори бях избрана за председател на новия общински съвет в Куклен. Първите заседания бяха свързани с обсъждането на такса битови отпадъци и приемането на бюджета за 2020 година. Общинският съвет не прекъсна работата си по време на извънредното положение, но за съжаление заседанията и към момента се провеждат при затворени врати и при спазване на противоепидемичните мерки. Взехме решение наемателите на общинските обекти да бъдат освободени от заплащане на наем за два месеца, а търговците да бъдат освободени от заплащане на такси за ползване на тротоари, тържища и пазари за месеците май, юни и юли. Взехме и решението заседанията на общинския съвет да бъдат излъчвани на живо. Надявам се по този начин да направим нашата работа по-прозрачна за гражданите.
-Как започва новият сезон и в какви отношения сте с кмета на Куклен Мария Белчева? С нея бяхте основни съперници за кметския стол на изборите миналата година. 
-През лятото не сме почивали и затова не мога да кажа, че имаме стар или нов политически сезон. В общинския съвет имахме редовни заседания и всеки месец взимахме важни решения.
С г-жа Белчева се познаваме доста преди да бъдем опоненти на местните избори. И двете разбираме, че изборите са битка на електорати и концепции, и се надявам съревнованието ни да се базира само на тази плоскост. Към днешна дата отношенията ни протичат нормално според мен и смятам, че се развиват професионално. Имаме много допирни точки във възгледите си за развитие на общината и се надявам на градивна политика.
-Кои са наболелите проблеми в Община Куклен, които трябва да бъдат решени?
-И към настоящия момент най-голямо неудовлетворение жителите изпитват от състоянието на общинската инфраструктура и общинските дейности, както в Куклен, така и в малките населени места. В Куклен например има немалко улици, ремонтите на които не са завършени. Все още се отчитат многобройни оплаквания от водоснабдяването и канализацията.
Напоследък се увеличиха исканията на граждани и за поставяне на т.нар. легнали полицаи на някои от по-големите улици в Куклен, които позволяват и по-високи скорости.
Разбира се инфраструктурата не е единствената посока, в която трябва да се работи. Предстои ни да разгледаме и приемем Общия устройствен план  и подробния устройствен план на Куклен. Хората трябва да знаят, че това са два важни стратегически документа, които ще определят как ще се развива Куклен в следващите 20 години.
Личното ми мнение е, че трябва да се търсят начини за разширяване на индустриалните зони в нетуристическите райони на общината, но също така и да се създадат условия за по-добро развитие на дейности по Закона за туризма, за развитие на хотелиерството, ресторантьорството, за зимни и летни спортове, за различни атракциони и тематични обекти, свързани с изкуство и занаяти, и т.н. В този аспект парк „Родопи“ предлага големи възможности, които трябва да се използват.
-Споменахте и канализацията. Как стоят нещата с нея? Има ли шансове Куклен и малките населени места един ден да се радват на нова канализация?
-За канализацията трябва да се търси цялостно решение, но това е сложна и скъпа процедура. Част от тази инфраструктура е била изградена по стопански начин от Община Куклен, но за съжаление не е приета. Новоизградените отсечки се правят по сега действащите правила, но пък те не могат да бъдат присъединени към по-старата канализация. Надявам се скоро да успеем да намерим решение, но това може да стане с общи усилия на всички, ангажирани с местното управление.
-Какво е ежедневието ви като председател на Общинския съвет – как се промени животът ви, какви срещи провеждате, какво искат хората?
-Животът ми не се е променил, но ежедневието ми започна да се изпълва с опознаване на различните аспекти на общинските приоритети и дейности, и с отговорностите на местната власт. Срещам се с много нови и непознати за мен хора, най-вече жители и представители на бизнеса от нашата община. Изслушам всеки, който е дошъл да сподели нещо, всеки, който е дошъл с молба или оплакване, да потърси съвет, или просто да сподели своите намерения или възгледи за нещо. Когато познаваш един човек, само тогава можеш да го разбереш, да научиш повече за него и значението на думите му. И само тогава разбираш как може да си истински полезен.
От известно време със съветниците провеждаме срещи и с жителите на малките населени места. В селата живеят основно по-възрастни хора, за които придвижването, особено през зимните месеци, е доста трудно. Затова искат на някои от по-стръмните улици да бъдат поставени парапети или стълби. Други искат почистване от храсти и треви на някои улици, тротоари, канавки. Отчитаме напредък в решаването на проблемите, поставени по време на регулярните срещи.
Искам да уверя жителите на община Куклен, че в Общинския съвет сме готови да разгледаме и удовлетворим всяка молба, стига с действията си да не засягаме закона или нечии други права. /ПловдивПрес
Още
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...