Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Командоси се заклеха на площада под погледа на стотици пловдивчани СНИМКИ
Градът Общество Пловдив

Командоси се заклеха на площада под погледа на стотици пловдивчани СНИМКИ

Командоси положиха клетва на пл. "Централен"
Командоси положиха клетва на пл. "Централен"

Командоси положиха клетва на площад „Централен“ в Пловдив  по време на бойния празник на Военновъздушните сили (ВВС) и Деня на парашутиста. Мероприятието е част от информационната кампания за популяризиране на военната професия „Бъди войник“. Церемонията се проведе пред новите знамена на Съвместното командване на Силите за специални операции.

Ген.-майор Явор Матеев произнесе слово
Ген.-майор Явор Матеев произнесе слово

„Ще продължаваме да участваме в мисии и операции зад граница, ще изпълняваме нашите основни отговорности по защита на териториалната цялост и независимостта на Родината  в мирно време, ще продължаваме да утвърждаваме родовата памет, славните войнски традиции и вяра. Силите за специални операции както преди, така и днес, и утре ще продължават да бъдат верни на своя девиз „Там, където другите не могат“. Това заяви командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия ген.-майор Явор Матеев.

Той припомни, че 18 октомври е паметен ден в историята на Силите за специални операции. Преди 76 години на този ден славната парашутна дружина влиза в първо кръщение. “ Това е бойното кръщение на днешните Сили за специални операции. Парашутната дружина дава 59 убити и 160 ранени по време на участието си в първата фаза на Втората световна война.  Благодарение на техния подвиг днес се чувстваме горди граждани на свободна и по-добра Европа. В този ден се прекланяме и пред делото на нашите колеги, които загинаха по време на участието на Специалните сили в мисии и операции зад граница, както и на онези, които загубиха живота си по време на служебните си задължения в мирно време“, каза ген.-майор  Матеев.

Той добави, че днес християните отбелязват и празника на Иван Рилски Чудотворец, защитавал българския род и българщината. „В сърцата си имаме най-важното оръжие – вярата, както и Божията благословя при изпълнение на нашите задачи и отговорности“, заяви ген. -майор Матеев.

В церемонията участваха кметът Здравко Димитров, митрополит Николай, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, президентският съветник  бригаден генерал Васил Лазаров и народни представители.

“ Продължавайте все така всеотдайно и с чувство за дълг да отстоявате  традициите и авторитета на военния парашутизъм и с примера си да възпитавате в любов и преданост към Родината. Честит празник!“, се казва в поздравителния адрес на президента Румен Радев.

Мероприятието продължи с демонстрация на бойните умения.

В рамките на кампанията „Бъди войник“ на пл. „Централен“ са представени военна техника, въоръжение, специално оборудване и екипировка от видовете въоръжени сили. А много млади хора с интерес разглеждат шатрите с военна техника.

Пловдивчани и гости на града наблюдаваха атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на ВВС, които включват: вертолет Бел-206 (въздушно разузнаване), самолет J-27 „Спартан“ (симулиране на въздушна цел); самолет МиГ-29 (мисия Air Policing); вертолет Ми-24 (непосредствена авиационна поддръжка); самолет Ан-2 (десантиране по парашутен способ) и вертолет „Кугър“ (мисия по търсене и спасяване).

Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции изпълниха алпийски техники, действия по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник, техники по стрелба със симулационни боеприпаси, военни ръкопашни техники и парашутни скокове.

С показ на типове военна техника участваха и Сухопътните войски. Специализиран екип за разузнаване, извличане и обезвреждане на мини, невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства от 55-и инженерен полк представиха оборудването, с което изпълняват поставени задачи в помощ на населението.

В информационната кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната участват формирования от ВВС, Съвместното командване на специалните операции, Сухопътните войски, Военноморските сили, Националната гвардейска част, Военна полиция, Централното военно окръжие и висшите военни училища.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...