Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Измервателна станция засича количеството вода в р. Въча в реално време
Кричим Регион

Измервателна станция засича количеството вода в р. Въча в реално време

Измервателната станция на Въча.
Измервателната станция на Въча.

Измервателна станция на река Въча осигурява от днес в реално време публичен достъп  и информация  за  количеството  вода в коритото. Апаратурата е осигурена въз основа на договор за техническа помощ между НЕК ЕАД, предприятието ВЕЦ и НИМХ. Целта е осигуряване ежечасно на данни за  реалното водно количество в коритото на р. Въча, необходимо за нормалното функциониране на водния обект.

„С пускането днес на измервателната станция решаваме един път завинаги проблема с контрола относно това, дали се изпуска като количества вода гарантираният екологичен минимум от 1,8 куб. метра в секунда, както надолу по реката, така и в по-горната част между измервателното устройство и язовир Кричим. Това е трябвало далеч в годините назад да се случи, защото много пъти не е осигуряван нормативно установения минимум вода и се е стигало до засушаване, а в някои случаи и до пълно изсъхване на участъци от реката. Благодаря на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за подкрепата, както и на ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология“, коментира областният управител Дани Каназирева.

Тя допълни, че самата реализация на идеята се е забавила поради епидемията от К-19, но крайният резултат е налице.

Графиките и данните от измервателната станция  могат да се следят в реално време на сайта на НИМХ и на страницата на Областна администрация, които ще бъдат публикувани до края на деня.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...