Quantcast
Новини Пловдив » България » Президентството: Радев не е имал контакт със заразен към онзи момент
COVID-19 България Важно

Президентството: Радев не е имал контакт със заразен към онзи момент

Визитата на Румен Радев в Естония беше отменена поради усложнената обстановка от коронавирус
Визитата на Румен Радев в Естония беше отменена поради усложнената обстановка от коронавирус

Прессекретариатът на президента Румен Радев отрече той да е бил в контакт със заразен от коронавирус.

„Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен“, съобщиха от Прессекретариатът на държавния глава.

По-рано днес визитата на държавния глава Румен Радев в Естония беше отменена, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.

В програмата на посещението беше заложено на 20 октомври Радев и неговата съпруга Десислава Радева да бъдат посрещнати с официална церемония от президента Керсти Калюлайд и нейния съпруг Георги-Рене Максимовски.

В рамките на посещението си в Талин президентът трябваше да се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и председателя на естонския парламент Хен Полуаас.

След това обаче естонският президент Керсти Калюлайд обяви в профила си във Facebook, че българският й колега е бил контактен с болен от COVID-19 човек. Керсти Калюлайд посочи още, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”.

Естонският президент Керсти Калюлайд обяви, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”
Естонският президент Керсти Калюлайд обяви, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата “Три морета”

„Срещата на върха „На три морета“, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. Взети са всички необходими мерки. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“, написа още Калюлайд.

На 16 октомври президентът, министърът на отбраната и висши военни присъстваха на церемонията пред Паметника на летеца в центъра на София по случай 108-ата годишнина от създаването на военновъздушните сили. Днес обаче стана ясно, че новият шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който също присъства на церемонията, е дал положителен резултат за коронавирус. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се е самоизолирал.

Още новини по темата

Новият шеф на ВВС е с COVID-19, Каракачанов се самоизолира

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...