Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Откриват фотоизложба в библиотека „Иван Вазов“
Градът Култура Пловдив

Откриват фотоизложба в библиотека „Иван Вазов“

Фотоизложба откриват в НБ "Иван Вазов"
Фотоизложба откриват в НБ "Иван Вазов"

Изложба с 36 фотографии, съхранени от архива на Групата на пловдивските фотодейци в периода 1980 – 1989 г. ще представи библиотека „Иван Вазов“. Сред авторите на снимките са Захари Джевизов, Милан Христев, Димитър Йончев, Соня Станкова, Недко Недев, Неделян Нешев, Тихомир Пенов, Чавдар Найденов, Слави Калинов и др.

Изложбата е в рамките на програмата „Международни дни на фотографията“ и ще бъде подредена в изложбеното пространство на втория етаж на библиотеката.

През 1977 г. в Стария Пловдив на ул. „Стамат Матанов“ №36 се открива Къщата на фотографията, която бързо се превръща в национално място за творчески търсения и дейност. В началото на осемдесетте години се създават окръжните творчески групи на фотодейците, като пловдивската е първа за страната. Творческата база е къщата на фотографите. Там се събира архив, включително и художествен. След 1989 г. към държавното фотографско предприятие се създава фотографско студио, което приема този архив. След приватизацията структурата изчезва и архивът е оставен на произвола на съдбата. Благодарение усилията на доц. Никола Лаутлиев част от него е спасен и съхранен. Запазени са десетки и стотици фотографии на пловдивски автори. Сега доц. Лаутлиев щедро дари съхраненото на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Изложбата в библиотеката се открива днес в 16.00 ч. и може да бъде видяна до края на месец октомври.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...