Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Откриват фотоизложба в библиотека „Иван Вазов“
Градът Култура Пловдив

Откриват фотоизложба в библиотека „Иван Вазов“

Фотоизложба откриват в НБ "Иван Вазов"
Фотоизложба откриват в НБ "Иван Вазов"

Изложба с 36 фотографии, съхранени от архива на Групата на пловдивските фотодейци в периода 1980 – 1989 г. ще представи библиотека „Иван Вазов“. Сред авторите на снимките са Захари Джевизов, Милан Христев, Димитър Йончев, Соня Станкова, Недко Недев, Неделян Нешев, Тихомир Пенов, Чавдар Найденов, Слави Калинов и др.

Изложбата е в рамките на програмата „Международни дни на фотографията“ и ще бъде подредена в изложбеното пространство на втория етаж на библиотеката.

През 1977 г. в Стария Пловдив на ул. „Стамат Матанов“ №36 се открива Къщата на фотографията, която бързо се превръща в национално място за творчески търсения и дейност. В началото на осемдесетте години се създават окръжните творчески групи на фотодейците, като пловдивската е първа за страната. Творческата база е къщата на фотографите. Там се събира архив, включително и художествен. След 1989 г. към държавното фотографско предприятие се създава фотографско студио, което приема този архив. След приватизацията структурата изчезва и архивът е оставен на произвола на съдбата. Благодарение усилията на доц. Никола Лаутлиев част от него е спасен и съхранен. Запазени са десетки и стотици фотографии на пловдивски автори. Сега доц. Лаутлиев щедро дари съхраненото на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Изложбата в библиотеката се открива днес в 16.00 ч. и може да бъде видяна до края на месец октомври.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...