Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Пловдивчанка почина, след като 5 болници отказали да я вземат заради съмнения за К-19
COVID-19 Здраве Пловдив

Пловдивчанка почина, след като 5 болници отказали да я вземат заради съмнения за К-19

Било е голямо обикаляне по болници.
Било е голямо обикаляне по болници.

Пет болници в Пловдив са отказали лечение на пациентка със съмнения за коронавирус, твърдят нейни близки, и тя починала часове по-късно в последната болница, до която стигнали. Резултатът от PCR теста на 49-годишната жена, излязъл след смъртта ѝ, е отрицателен, съобщи БНТ.

Жената вдига 37,5 температура и има лека кашлица. Личният лекар следи състоянието й, което за 48 часа рязко се влошава и жената спира да се храни. Обаждат се на Спешна помощ, а медиците я оставят за домашно лечение. На следващия ден я преглежда и личният й лекар, който издава направление за хоспитализация и се обажда за линейка.

В негово отсъствие екипът преценява, че не е необходимо настаняване в болница. Ден по-късно, пак по указание на личния лекар, близките водят Софка в болница „Свети Георги“. Насочват ги към дежурните в инфекциозната клиника.

„Взеха и секрети за PCR тест, резултатът от който щеше да стане в понеделник-вторник. И аз я попитах мислите ли, че тази жена има време до понеделник-вторник вкъщи. Те ми отговориха, че не може ли да я приемат, защото нямали места“, разказа Мирела Бочукова, дъщеря на починалата.

Майка ѝСофка страдала и от хронично неврологично заболяване.

„Нейното заболяване е миастения гравис – то е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за Ковид, но няма симптоми точно като на Ковид“, каза Мирела Бочукова.

Жената е пренасочена към Транспортна болница, но заради тежкото й общо състояние от здравното заведение викат линейка, която да я закарва в болница „Каспела“. Там по информация от Спешна помощ не я приемат в Ковид отделението със същия мотив.

Линейката продължава към болница „Пловдив“. Там й правят изследвания. Според Спешна помощ обаче по уговорка между лечебните заведения отново са повикани да закарат Софка УМБАЛ „Св.Георги“, където се лекуват най-тежките случаи. И там ѝ правят изследвания за прием в лечебното заведение.

„В 6 часа докторът излезе самодоволен и ми каза, че просто той е бил до тук, даде ми един списък с болници, които могат да я приемат със съмнения за COVID-19, при наличие че няма излязъл PCR тест и ни казаха да си я търсим ние болницата“, разкри Мирела Бочукова.
В отговор до БНТ от университетската болница „Свети Георги“ заявиха, че не са приели пациентката поради липса на свободни места в отделението. Потърсихме за коментар и останалите лечебни заведения, но не получихме официално становище.

Софка е починала в болница „Свети Пантелеймон“, а според епикризата е имала двустранна вирусна пневмония. Дъщеря ѝ е отказала аутопсия. Резултатът от PCR теста излиза три дни след смъртта й и е отрицателен. От сдружението за развитие на българското здравеопазване са категорични, че близките трябва да подадат сигнал до агенция „Медицински надзор“.

„Аз не съм медицинско лице, но винаги смятам, че ако се реагира навреме, човешкият живот може да бъде спасен, т.е. за мен тук е имало доста неадекватно поведение по цялата верига“, каза Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.
Близките па починалата жена са започнали консултации с адвокати по медицинско право, а Регионалната здравна инспекция в Пловдив се самосезира по случая.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...