майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Спорт » Проф. Николай Попов е новият президент на гребен клуб „Хеброс“
Градът Гребане Община Спорт Спорт Важно

Проф. Николай Попов е новият президент на гребен клуб „Хеброс“

Гребен клуб „Хеброс“ има ново ръководство.
Гребен клуб „Хеброс“ има ново ръководство.

Професорът от Националната спортна академия Николай Попов е новият президент на гребен клуб „Хеброс“ – Пловдив. Той поема управлението на клуба от олимпийската шампионка Сия Келбечева, която го ръководеше в продължение на 21 години от създаването му. Изборът на проф. Попов стана на общо събрание на клуба, където бяха одобрени и двама членове на управителния съвет – Лъчезар Пенчев и Иван Попов.

Новото ръководство си поставя високи цели, свързани и с предстоящото Световно първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в Пловдив от 11 до 15 август 2021 година. Целта е минимум три лодки от клуб „Хеброс“ да се преборят за място в националния отбор на България и да бъдат конкурентоспособни в световния гребен елит. Проф. Николай Попов заяви, че поема клуба с амбиция да запази постигнатото и да надгради с нови постижения. „Хеброс“ ще продължи да бъде водещият клуб в българския гребен спорт, категоричен е той. Вярвам, че можем отново да създадем олимпийски и световни шампиони при жените и при мъжете, заяви новият управител на гребния клуб.

В „Хеброс“ си поставят и високи цели за популяризиране на гребния спорт след най-младите пловдивчани. В момента клубът има над 80 гребци. „Искаме да покажем нашия спорт на още деца и младежи, които да почувстват радостта от гребането. В следващите дни ще направим Ден на отворените врати на гребен клуб „Хеброс“, за да запознаем с условията за спорт при нас на гребния канал най-напред на родителите на нашите най-млади гребци. Но също така и всички техни приятели, които биха искали да опитат как се влиза с лодка на вода“, каза Иван Попов.

В Деня на отворените гребен клуб „Хеброс“ ще показва не само лодките, но и залите за тренировки, условията за поддържане на хигиена след тренировките. За да знаят родителите как децата им се подготвят за спортни постижения, както и да се запознаят лично с треньорите на клуба.

„Имаме проект, в който наши треньори и успешни състезатели от клуба ще посещават училищата, за да покажат с тренажори как се гребе и как се става елитен състезател по гребане. Ще показваме и специален филм за успехите на клуба в гребния спорт, за да мотивираме учениците да започнат да тренират“, заключи Иван Попов.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков заяви, че усилията да се привличат млади гребци в клуб „Хеброс“ са сред най-успешните в България. Това прави този сравнително млад клуб най-успешният сега у нас – каза Наейков. Под негово ръководство федерацията ще направи постъпки в България да бъде приложен опита на Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Великобритания най-добрите гребци да имат приоритетен достъп до елитни университети, а не само до Националната спорта академия.

Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив, обясни как Община Пловдив подпомага гребните клубове в града. През тази и през миналата година са отпуснати по 70 000 лева за покупка на лодки. С тях клубовете са закупили от най-добрите китайски лодки, както и лодки втора ръка от световния лидер „Филипи“. Всяка година общината плаща по 120 000 лева на фирма „Напоителни системи“ за покупката на 4 милиона кубически метра вода, с която се пълни Гребният канал. Още толкова отива и като наем за съоръжението в Басейнова дирекция Пловдив. За световното първенство през 2021 година ще вложим средства за покупка и ремонт на понтоните, от които гребците вкарват лодките си във водата, както и за неголеми ремонти на сгради на Гребния канал, заключи зам.-кметът Титюков.

Председателят на организационния комитет на Световното първенство по гребане за младежи в Пловдив през 2021 година Иван Попов съобщи, че вече са постъпили заявки от супер-силите в този спорт: Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. Очаква се масовите заявки за участие да постъпват в организационния комитет от януари до март следващата година. /ПловдивПрес

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...