Quantcast
Новини Пловдив » България » Тежки санкции за болниците при отказ да приемат болен с коронавирус, както стана в Хасково
COVID-19 България Здраве

Тежки санкции за болниците при отказ да приемат болен с коронавирус, както стана в Хасково

COVID отделение
COVID отделение

Тежки глоби ще плащат болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Може да се стигне и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, след като стана ясно, че 64-годишен мъж от Димитровград с пневмония и COVID-19 се лекува в дома си, при наличието на свободни места за болни с коронавируса. Близките му твърдят, че му е бил отказан прием в болница, предава БНТ.

Мъжът е диагностициран с пневмония в понеделник. Вчера тестът му за коронавирус излиза положителен. Спазвайки процедурата, личният лекар подава сигнал на 112. Въпреки това, пациентът не е откаран в болница.

„Два пъти беше подаден сигнал на 112, от където се разбра, че има отказ от спешна помощ да бъде откарано лицето за лечение с аргументи, които ние научаваме, че няма свободни легла“, каза Петър Петров, близък на болния.
Места за болни има както в Хасковската болница, където от вчера са разкрити допълнителни 13 легла, така и в Димитровградската болница.

„Особено когато са жители на Димитровградска община, ние веднага ги приемаме. В болницата се лекува COVID-19, само когато в хасковската допълнително разкритите легла са заети“, каза д-р Матей Матеев, управител на МБАЛ ”Св. Екатерина” – Димитровград. Здравните власти в Хасково започнаха проверка по случая, за да се изясни кой е оставил болния в дома му, вместо да бъде настанен в здравно заведение.

„Ние ще направим проверка и дано установим къде се губи връзката. Съветвам колегите да поддържат връзка с Инфекциозно“, каза д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...