Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Ангел Кунчев обясни на кои места трябва да носим маски
COVID-19 България Важно

Доц. Ангел Кунчев обясни на кои места трябва да носим маски

Доц. д-р Ангел Кунчев
Доц. д-р Ангел Кунчев

В Европа по заболеваемост България е на 22 -о място, но по смъртност минаваме едно място назад и сме на 9-о място. И по двата показателя сме на 4-о място на Балканския полуостров. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев по време на редовния брифинг за разпространението на коронавирус в страната.

„Голяма част от областите преминаха към оранжевата зона. В зелена зона е само Видин със заболяемост под 20 на 100 хиляди. В оранжевата са 14 области, а в червената са 6 – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. Този процес ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Не може да се каже, че териториално може да се хванат закономерности. Там, където има епидемиологични взривове, се повишава заболяемостта и след вземането на мерки, намалява“, коментира  още доц. Кунчев.

„Много е остра кривата в 14-дневното заболяване. Продължава тенденцията за увеличаване на смъртността, но по-слабо в сравнение със заболеваемостта. Кривата на хоспитализираните – процентът на положителни с клинична картина е почти идентичен с предишните седмици. В интензивните отделения също няма големи разлики. Засегнатият медицински персонал е 1727, като 513 са на домашно лечение, а 74 са в лечебни заведения. Този показател, сравним с европейските, оказва много силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. И без това не ни достигат хора, а това утежнява картината още повече“, предупреди доц. Кунчев.

Той обясни на кои места трябва да носим маски и къде това няма да бъде нужно. По думите му маска трябва да се ползва по пазари, тържища, спирки, натоварени търговски улици, пешеходни зони, площади, пред банки, административни сгради, при провеждане на групови работни срещи на открито. Той подчерта, че ключово е отстоянието. „Естествено, че ако ходите сам на улицата или в парка, разхождате кучето или карате колело, няма нужда да носите маска“, категоричен бе доц. Кунчев.  /ПловдивПрес/

Още новини по темата

Здравният министър: София и Пловдив са с най-много пациенти с COVID-19 в болници

Шефът на Александровска: 35% ръст на заразените до месец

Цялата заповед на здравния министър за задължителните маски

Нов мрачен рекорд, слагайте маските: 1472 заразени, една десета са от Пловдив

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...