Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър: София и Пловдив са с най-много пациенти с COVID-19 в болници
COVID-19 България Важно Здраве

Здравният министър: София и Пловдив са с най-много пациенти с COVID-19 в болници

Проф. д-р Костадин Ангелов
Проф. д-р Костадин Ангелов

София и Пловдив са областите с най-много случаи на хоспитализирани пациенти. В столицата са 425 случая, а в Пловдив – 208. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в България. Следващите три области, които той посочи, са: Благоевград със 197 случая, Бургас – 97, Шумен – 82.

Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията от COVID в нашата страна. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. Прави впечатление, че има починали на по-млада възраст. Имаме починал на 50 години и мъж на 40 години, който няма придружаващи заболявания. Активните случаи на болни медици са 590, от които 74 са в лечебни заведения, а 3 от тях са в интензивни отделения, каза той.

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички са изморени. Голяма част от тях са заразени, болни, някои са и в реанимациите. Имаме нужда от помощ“, обяви проф. Ангелов.

Той допълни, че решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ по-специално тези от специализираната извънболничната медицинска помощ – ДКЦ.

Проф. Ангелов припомни, че лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. „Ще настоявам кметовете в общини, където има сериозен дефицит, да правят срещи, за да намерят решение и да помогнат на своите колеги и съответно да получат полагащото им се достойно възнаграждение за своя труд“, заяви още здравният министър.

„Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицински университети, за да обсъдим възможността студентите, които са в 6 курс и карат стаж, да помагат на лекарите. Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките“, обяви той.

На пресконференцията присъсват главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев и директорът на РЗИ в София  д-р Данчо Пенчев. /ПловдивПрес/

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...