Quantcast
Новини Пловдив » България » Почина писателят Александър Томов
България Важно Книги Култура

Почина писателят Александър Томов

Александър Томов издаде знакови заглавия в Прехода
Александър Томов издаде знакови заглавия в Прехода

Лоша вест за съвременната българска литература. Почина известният писател и сценарист Александър Томов. Той е издъхнал на 76 г. в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова пред „24 часа“.

Александър Томов от няколко години е бил доста трудно подвижен. Преди да почине, помолил сина си да седне на един стол да гледа телевизия.

Дали е имал предчувствие, но последните му думи били: „Искам да бъда кремиран“. И угаснал. Лекарите само потвърдили смъртта.

Александър Томов е автор на стихосбирки и политически романи, сценарист е на над 10 филма. Нашумява с трилогиите „Корупция“, „Новобогаташи“ и „Четвъртата власт“.

Много от бестселърите му описват връзките между подземния свят и висшите етажи на властта. В поредицата „Глутницата“, „Мечът на групировката“, „Концерт за лешояди“ и „Триумфът на лешояда“, взима за прототипи действащи и до днес български политици и държавници.

По негови сценарии са заснети популярни и предизвикващи обществени дискусии български филми през 80-те години като „Елегия“, „Романтична история“, „Маргарит и Маргарита“. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...