Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Кантарджиев: Без паника! Слагаме и четвърто Д – витамин D
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: Без паника! Слагаме и четвърто Д – витамин D

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Без паника и преекспониране! Нищо, за което сме предупреждавали, не е по-различно от това, което в момента се случава. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на редовния  брифинг за ситуацията с коронавируса в страната.

„Пролетта казахме за трите Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция, сега слагаме и четвърто Д – витамин D, заяви проф. Кантарджиев. Той препоръчва взимането на витамин D, но с прекъсване.

По думите му 4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 или 2 капки за деца, в зависимост от тяхната възраст и килограми.

Той се обърна към всички, които разпространяват теории на конспирациите в социалните мрежи, свързани с броя на тестове, които се правят на ден и броя на лабораториите в страната.

„Слушайте сега истината – има Национална референтна лаборатория, която е отговорна за въвеждане на методите. Как се провежда контролът? Всяка лаборатория, която разширява своята дейност, тя ни уверява, че има лекар, който ще подписва документацията и се спазват правилата за работа, всички първи пет положителни теста се изпращат в НРЛ, за да бъдат потвърдени. Тогава Националната лаборатория пише писмо, с което кандидатства тази лаборатория да бъде призната пред държавата. Има 65 лаборатории, които са в заповед на министъра на здравеопазването. Списъкът постоянно се увеличава. Признават се резултатите от 65 наши лаборатории в ЕС. 185 лаборатории докладват ежедневно своите положителни случаи. В късната пролет и лятото бяхме критикувани, че има много лаборатории и се правят излишни тестове. Тогава обяснихме на всички, че това са частни лаборатории. МЗ направи така, че дейността им се контролира и държавата ги задължи да внасят данните за резултатите, за да имаме пълна картина в страната, каза проф. Кантарджиев.

Ако правим 300 теста, нямаме представа в какво положение е страната. Правим повече от някои балкански държави и това е добре. PCR тестът изисква приемане на материали от 15 области. Работи се на цикли от по 96 проби. Молекулярни биолози работят като пчелички. При тежките условия за спазване на нормите, вършат това денонощно. Не трябва да се приказват какви ли не работи, а да се уважава работата на тези хора“, обясни той.

Проф. Кантарджиев увери, че PCR тестът  е приет от целия свят като най-точна диагноза.

„От пролетта приказвам, че когато се открие случай на болен в болницата, медицинските лица, които са били в контакт със заразен, трябва да се изследват след 4 дни, защото ще излязат отрицателни. Това, което ще спаси системата, са бързите антигенни тестове. Те се взимат от носоглътката или гърлото. Ако тестът за антиген е положителен, значи човекът може да зарази. Този тест е най-добър за училища, детски градини, всички приемни отделения на болници и задължително Бърза помощ. Това най-бързо показва дали температурата е от коронавирус, без да се чакат 4 дни“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че в момента грип няма, а започва след циркулацията през ноември. „Декември е първото пиково разпространение, а пикът е януари месец. В момента ни трябва тест за коронавирус. Не е скъп и трябва да се използва“, заключи той./ПловдивПрес/

Още новини по темата

Доц. Ангел Кунчев обясни на кои места трябва да носим маски

Здравният министър: София и Пловдив са с най-много пациенти с COVID-19 в болници

Нов мрачен рекорд, слагайте маските: 1472 заразени, една десета са от Пловдив

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...