Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев: Гоним 6 хил. заразени на ден?? Затваряме заведения и стадиони
COVID-19 България Важно Спорт Спорт Важно

Доц. Кунчев: Гоним 6 хил. заразени на ден?? Затваряме заведения и стадиони

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Следващата ограничителна мярка, която е време да се въведе, за да се ограничи разпространението на коронавирус, е събирането на много хора на едно място, независимо от повода, каза днес пред NOVA националният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев поясни, че говори за семейни събирания, затваряне на заведения и стадиони. Кунчев допълни, че изразява лично мнение и предстои да бъдат убедени хората, от които зависи взимането на решението – премиер и министър на здравеопазването. Доцентът все пак уточни, че преди да се премине към тази стъпка, трябва да се отчетат много фактори. „Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България”. Той е на мнение, че медиците няма да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

Затварянето на градове е изключително крайна мярка и без особен ефект, каза Ангел Кунчев в отговор на въпрос. Според него е възможно затварянето на отделни фирми и групи от къщи, в които има много заразени.

В отговор на въпрос Кунчев посочи, че след заповедта за носене на маски на открито участниците в протести и митинги трябва да са с предпазни средства, ако не поддържат дистанция от метър и половина помежду си.

Според него дали ще проработят взетите до момента мерки зависи от държанието на всеки. Ако не се спазват те, може да се стигне до 5000 – 6000 новозаразени на ден, посочи доц. Кунчев. По последни данни в момента десет носители на вируса заразяват 12 души, като този показател – т.нар. число R, се повишава и вече е 1.2. Ръстът на заразените за седмица е 75%, отчете членът на Националния оперативен щаб.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Той определи, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Когато говорим за 2000 случая е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях”, добави доц.Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, че са заразени, за да могат по-лесно да се взимат мерки. /ПловдивПрес

Още

Нов COVID рекорд: 1595 заразени за денонощие, 140 в Пловдив

Доц. Ангел Кунчев обясни на кои места трябва да носим маски

Цялата заповед на здравния министър за задължителните маски

Решиха! Маските на открито стават задължителни

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...