Новини от Пловдив » България » Д-р Симидчиев: Не бива да подценяваме COVID-19, маските ще ни предпазят
COVID-19 България Важно

Д-р Симидчиев: Не бива да подценяваме COVID-19, маските ще ни предпазят

Д-р Александър Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев

С маските вероятността за заразяване се снишава средно около 30%. Важно е мерките да не са нито твърде строги, нито твърде спокойни. Тази инфекция не е драматично тежка, но тя не е и обикновен грип. Заразени са около 40 млн. души, 1 млн. са починали. Грипът заразява около 1 млрд. и от него загиват 600 хил. Не бива да подценяваме COVID-19. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в МВР болница, в предаването „Панорама“ по БНТ.

Вирусът променя социалните отношения, поставя под напрежение много системи. Хората, които са на първа линия поставят под риск семействата си, защото този вирус не прощава, ако се загнезди някъде. Интересно впечатление ми направи, че служителите на РЗИ вече носят стриктно личните предпазни средства, коментира той, сравнявайки ситуацията сега с тази отпреди три месеца.

Маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици, които могат да попаднат в отделния човек. Когато не можем да спазваме дистанция, тогава са задължителни. Когато човек е на голяма дистанция навън няма риск да се зарази, защото тези капчици са тежки и падат по определена траектория на земята и няма как да се заразим. Ако човек е сам вкъщи също няма смисъл да носи маска“, подчерта д-р Симидчиев.

„Вирусът има една единствена цел – той да оцелява преминавайки от човек на човек. PCR тестът е един чувствителен метод за откриване на вируса. Той има нужда от 1-2 дни, за да се позитивира. Резултатът му обаче излиза бавно – от 6 до 12 часа, ако има струпвания и 24 часа“, обясни д-р Александър Симидчиев.

„Разнобоят в говоренето обърква хората. Най-големият проблем не е вирусът, а информацията. Това, че не го виждаме не значи, че не е там. Аз лекувах няколко пациента с дълго продължение на COVID-19. Те стояха в болница 4 месеца и след това трудно се върнаха към нормалния си живот. Има неща, които вършат работа, като маските. Ако носим маските, те ще ни пазят като общество. Те са символ на отговорността ни“, каза още той.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...