Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Почина президентът на Samsung
Свят

Почина президентът на Samsung

Президентът на „Samsung“ Ли Кун-хи
Президентът на „Samsung“ Ли Кун-хи

Президентът на „Samsung“ Ли Кун-хи почина днес на 78-годишна възраст, обяви южнокорейската компания в комюнике, предаде Франс прес.

Смъртта му настъпва шест години, след като бе приет в болница с инфаркт.

Според Блумбърг той е разполагал с лично богатство от 20 млрд. долара, което го прави най-богатият кореец. Наследяват го жена му и четирите му сина.

Ли, който е син на основателя на компанията Ли Биунг-чул, застава начело в края на 80-те на миналия век, когато Южна Корея преминава от диктаторски режим към демокрация.

Той не само успява да запази компанията през азиатската финансова криза от 1998 г. и спукването на Дот Ком балона 2000 г., но и създаде редица успешни подразделения в нея, които прилагат фундаментални нововъведения в микрочиповете, дисплеите, полупроводници и други електронни компоненти.

Той инвестира в създаването на линията смартфони Galaxy, която превръща Samsung от индустриален гигант в световноизвестен потребителски бранд. Стойността на Samsung Electronics, една от компаниите в холдинга, днес се оценява на 350 млрд. долара – една от най-ценните компании на света.

„Ли бе истински визионер, който превърна „Samsung“ от местен бизнес във водещ световен иноватор и промишлен гигант“, каза в комюнике компанията.

Смъртта му настъпва шест години, след като бе приет в болница с инфаркт.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...