Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Витанов: Ако така вървят нещата, ген. Мутафчийски ще опъне полевите болници
COVID-19 България Важно

Проф. Витанов: Ако така вървят нещата, ген. Мутафчийски ще опъне полевите болници

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Няма да е добро това, което ще се случи ноември месец. Броят на заразените ще се увеличи. Това каза в предаването „120 минути“ професор Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

До края на октомври ще минем броя от 42 500 заразени с COVID-19. Ако нещата вървят така, може да се наложи и ген. Мутафчийски да опъне полеви болници, заяви професорът.

„През септември, когато казах, че към края на октомври ще минем 30 000 и здравната система да се готви за това, в мрежата заваляха искания за моя арест, че всявам паника. Сега ще ме арестуват ли? Когато случаите станаха 500, аз казах, че това е леко плискане на вълната, отново беше посрещнато със смях. Това не е все още всичко, което може да ни се случи. Вълната не започва предварително, беше малко по-висока, отколкото очаквахме, но то беше ясно, защото броят на хората, които не спазват мерките е много по-голям, отколкото през септември, когато изчислявахме бройките, заяви той.

Проф. Витанов обяси, че всеки ден екипът му прави карти и ги изпраща в Оперативния щаб. „Картата показва къде нашият екип очаква, че ще има голямо количество заразени. Виждате ситуацията на 16 октомври, няма как да покажем текущата карта, защото ще всеем паника в съответната област, тя е за вътрешна информация на щаба“, каза математикът.

По думите му на следващите карти ще се появи нов цвят – тъмновиолетов. Той означава голяма опасност от дълготрайно бързо нарастване на броя на случаите.

Където има неспазване на мерки и голям брой близки контакти между хората, рискът е повишен и там трябва да се вземат мерки. Има изчисления, които утре сутринта ще бъдат представени на Националния оперативен щаб и след това ще мога да кажа числа, обясни математикът./ ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...