Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Каназирева вдигна мерника на Марица и Родопи с план за сливането им с Пловдив
Важно Марица Регион Родопи

Каназирева вдигна мерника на Марица и Родопи с план за сливането им с Пловдив

Дани Каназирева
Дани Каназирева

Галина ГЕОРГИЕВА

Дани Каназирева си е наумила, докато е областен управител, да реши въпроса с присъединяването на общините „Марица“ и „Родопи“ към Пловдив. За амбициите си загатна самата тя пред журналисти на 21 октомври, докато изреждаше какви мерки ще се вземат в Пловдив в магазини и заведения заради пандемията.

След като напомни, че местните жители искат линии на градския транспорт в Пловдив да обслужват населени места от двете общини, Каназирева обяви: „Тук идва проблемът и за обединяването на общините. Направила съм комисия, която работи и по този въпрос, но физически не ни стига времето.“

Пред ПловдивПрес  Дани Каназирева обясни, че в комисията са включени само юристи, а целта е чисто номативно да решат какво трябва да се направи, за да започне подобна процедура. „При тази COVID пандемия и всички функции на Областна управа, мина на заден план. А комисията е съставена, начело с директора на правната комисия в Областна администрация. И чакам доклад. В моята докторска дисертация, която после събрах като книга „Местната власт в условията на членство на България в ЕС“, аз говоря за цяла България, че трябва да се върви към окрупняване на общините. Моето категорично мнение е, че „Родопи“ и „Марица“ трябва да бъдат присъединени към Пловдив, но си има нормативен ред, който трябва да бъде спазен“, коментира Каназирева.

На въпрос дали ще говори с кметовете на двете общини, след като въпросната комисия излезе с решение, областният управител отсече: „Това не тема в момента пред Областна управа. При тази ситуация в областта, физически нямаме капацитет вече, защото, освен коронавируса, има още много работа, а ние сме с ограничен човешки ресурс.“

През 1987 г. общините „Марица“ и „Родопи“, а няколко години по-късно и Куклен се отделят от Пловдив. Аргументите „за“ и „против“ изкуствено създадените общини са много, а въпросът за присъединяването им отново към Пловдив често се повдига от политици.

Миналата година преди местния вот се разтягаше като предизборна дъвка от кандидатите за кметове. После всичко утихна. На 6 септември тази година Здравко Димитров отново заговори за сливане на Пловдив с двете общини. „Пловдив отесня. От едната страна е Община „Родопи“, от другата страна е Община „Марица“. Може би трябва малко да се поразшири, защото това води до презастрояване, което не е хубаво – губи се от зелените площи, вдигат се по-високи сгради. Всичко това е въпрос на концепция и аз мисля, че ще го постигнем в близките години“, каза кметът в телевизионно интервю. А по-късно пред журналисти обясни, че евентуално административно сливане трябва да се случи след дебат с участието на всички страни и само при общо съгласие. „ Нужна е законодателна инициатива, преди е станало с указ, сега трябва референдум,  каза тогава Здравко Димитров.

Кметът на „Марица“ Димитър Иванов не веднъж е коментирал пред ПловдивПрес, че основен приоритет за този мандат е запазване границите на общината

Димитър Иванов е готов да направи местен референдум по въпроса и жителите на „Марица“ да решат дали да станат част от Пловдив. Димитър Иванов е убеден, че повече от 80% от хората ще поискат да се запазят границите на общината.

Кметът на „Родопи“ Павел Михайлов обясни пред ПловдивПрес, че също е готов да направи местен референдум.

„Смятам, че исканията за сливане на „Родопи“ с Пловдив са неправилни. Какво иска Пловдив? Цялата община „Родопи“, заедно с балканските села – Ситово, Лилково, Дедево, Скобелево, или само най-богатите села? Сигурен съм, че местните жители на „Родопи“ няма да се съгласят за подобно нещо. Първо ще се увеличат данъците и то в пъти. Второ, има земеделски производители, които са сключили договори по Програмата за развитие на селските райони и получават пари. Това означава ли, че договорите им ще бъдат прекратени, защото ако „Родопи“ мине към Пловдив, става градска среда и те не могат да участват по тази програма. Нека да питаме първо земеделските производители дали са съгласни“, предложи Павел Михайлов. Той недоумява защо отново се повдига въпросът за сливането на трите общини.

„Ами и ние може да поискаме район Тракия“ да дойде към община „Родопи“, защото е в брестнишко землище. На община Пловдив не са проблем нито „Родопи“, нито „Марица“. Има твърдения, че жителите на „Родопи“ ползвали инфраструктурата на Пловдив, ако е така, нека г-жа Каназирева отговори дали и други жители на България ползват инфраструктурата на Пловдив. Хората, които се настаниха в новопостроените комплекси не са кореняци пловдивчани, тогава трябва да присъединим Хасково, Кърджали, Мадан, Рудозем и т.н.

Половината Асеновград също работи в Пловдив, това означава ли, че и той трябва да се присъедини? Ако става въпрос, и пловдивчани ползват инфраструктурата на „Родопи“. По време на пандемията само за месец, когато Пловдив беше затворен с КПП-та в нашата община се регисрираха над 3000 души

Това, че сме привлекателна община  и добро място за живеене, не означава, че някой да ни прсъедини към Пловдив. Нека Пловдив си оправи неовите проблеми, каза още Павел Михайлов.

На коментарите, че част от жителите на „Родопи“ и „Марица“ искат градски автобуси да стигат и до техните населени места, кметът на „Родопи“ реагира, че това не означава, че тези хора искат да се присъединят към Пловдив.

„Градският транспорт на Ница минава през Монако, тогава да присъединят и Великото херцогство Монако към Франция. Не може да се разсъждава по този начин“, категоричен е Павел Михайлов. Той допълни, че областният управител Дани Каназирева не се е свързала с него да обсъжда въпроса./ПловдивПрес

 

Още

Димитър Иванов: Задружно отстояваме свободата на Община „Марица“! Честит празник!

Кметът Димитър Иванов с боен призив: Да пазим границите на Община Марица ВИДЕО

Владимир Маринов: Спасихме проекти за милиони в „Родопи“, занемарени от бившия кмет

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...