майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Проф. Балтов: Състоянието на Борисов е стабилно
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Балтов: Състоянието на Борисов е стабилно

проф. Асен Балтов
проф. Асен Балтов

Доколкото знам, състоянието на Бойко Борисов е стабилно. Лекува се в домашна обстановка. Под постоянен контрол е. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Виждаме, че въпреки че е свалена карантината, 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимумът е 7 до 10 дни и всички от първи ред трябва да са в 10-дневна карантина, колкото и да не ни се иска“, каза шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов от ефира на NOVA за положителната проба на премиера за коронавирус. Според проф. Балтов президентът Радев също трябва да бъде в 10-дневна карантина, след като се разбра, че полският му колега, с когото се срещнаха преди седмица в Талин, е с коронавирус.
„332 души медицински персонал са се заразили за последната седмица, което е 21% ръст спрямо предишната седмица или дневно по 47 човека се заразяват с коронавирус. Всички отделения, в които няма такава защита като в ковид отделенията, са много по-рискови“, каза още шефът на „Пирогов“.
Щом плановите операции не са спешни, значи могат да бъдат отложени, смята той. „Влизат в болницата не само спешни, но и планови пациенти. Последните 2 седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавируса дори при плановите пациенти. Много от тях влизат и ги оперираме, но те са в латентен период, тоест скрит период, в който PCR тестът не ги хваща, че са болни. След това влизат в един пик или клъстърно разпределение в самата болница. Така допълнително заразяваме хора в болница“, каза проф. Балтов и посочи, че вече това се случва в травматологията на „Пирогов“, а едно в едно от отделенията е имало много заразени още преди 10 дни.
60 души от персонала на болницата са заразени в момента, а над 150 са преминали през зараразата. Предстои в „Пирогов“ да бъдат увеличени реанимационните легла, като станат 22, централната реанимация на болницата ще бъде само за случаите на коронавирус и се затваря цял етаж, в който има 30 легла, но той ще бъде най-вече за заразен персонал. „Пирогов“ в момента разполага със 75 легла за средно тежки случаи и 22 легла реанимационни.
Той посочи, че някои частни и държавни болници се „опитват да минат метър“ и все още не са открили ковид легла. „Не съм оптимист. Случаите нарастват. Много е важно спирането на нощните заведения, възможността за работа от къщи, спазването на физическа дистанция. Таванът на заболеваемостта може да е много голям“, коментира проф. Балтов.
Според него човек с дихателна недостатъчност трябва да бъде приет в болница и трябва да му бъде намеренено легло, независимо, че е пълно ковид отделението. /ПловдивПрес

Още

РЗИ: Всички контактни на Бойко Борисов са под карантина

Премиерът Борисов е заразен с COVID-19

Отмениха карантината на Борисов

РЗИ сложи под карантина трима министри и Борисов заради заразения Нанков

Борисов се самоизолира, контактувал с Нанков преди 5 дни

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...