майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Една година липса на кураж, или кога Зико ще удари по масата
Анализи Важно Мнения

Една година липса на кураж, или кога Зико ще удари по масата

Здравко Димитров
Здравко Димитров
  • Година след изборите усещането, че предизборната кампания продължава, е плътно заради продължаващото говорене в бъдеще време

Ваня ДРАГАНОВА


Има моменти, в които един управленец трябва да удари по масата. Не е всеки ден, но ги има. Когато трябва да се вземе истински важно решение, макар че има несъгласни. Защото недоволни винаги има и положение, в което всички те харесват, не съществува. В която и да е сфера на живота, но в политиката особено. А в първата година от своя мандат кметът Здравко Димитров не удари по масата нито веднъж. Или ако това звучи грубо, не каза нито веднъж: „Решил съм и ще го направя, това е!“ И после да си понесе последствията. И не че не е имало поводи да се вземат важни решения, но и при най-малкото недоволство Зико и администрацията му оттегляха предложенията си, надушвайки напрежение в Общинския съвет.

Ще дам пример не с нещо грандиозно, а с една добра градска идея – да се възстанови ресторантът на Сахаттепе. За този ресторант се носят легенди, тепето е ниско и изкачването дотам не е туристически поход, т. е. е повече от логично да се очаква, че пловдивчани ще го посещават и това ще напълни хълма с живот. При това има заявен инвеститорски интерес, човек, готов да вложи пари в начинанието. Но

двайсетина души от дежурните протестъри се събраха преди заседанието на Общинския съвет с твърдения, че подозират корупционна схема, и точката беше оттеглена.  

И още няколко примера в заглавия от последната година: Оттеглиха предложението за нов паркинг на Пещерско шосе, Оттеглиха предложението за продажба на имот на фирма, близка до Пещерска гроздова, Зико оттегли предложението за заема… Кметът обича да повтаря: „Ще решаваме заедно“, но това търсене на съгласие по всеки въпрос започва да прилича на нерешителност.

Същото е и с кадровите грешки. Облекчението в администрацията след напускането на Илия Кирчев е масово, защото по сполучливия израз на кмета на „Източен“ Иван Стоянов той беше Чичо Скрудж, но защо този човек държеше финансите на Пловдив близо година?

Ясно е, че Кирчев беше изпратен в общината от бизнес група, която стоеше зад Зико в кампанията му,

но като човекът се е оказал крайно неподходящ за поста, се заявява твърдо: „С него не се работи.“ И това се прави навреме.

Зико изкара първата година от мандата си под обсадата на съветниците от групата на собствената си партия ГЕРБ. Те го бламираха за щяло и за нещяло – като се започне от бюджета на Пловдив, за който гласуваха чак когато районните кметове получиха повече пари, и се стигне до временния управител на Онкодиспансера, чието име председателят на групата Йордан Илиев изчете трудно – ясно беше, че го чува за първи път. Че тази група прави, каквото каже градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев, е ясно от началото на мандата, но рецептата на Зико за справяне с проблема е съмнителна като успеваемост.„Разтваряме ветрилото“, каза той, когато назначи човек на „Съюз за Пловдив“ за шеф на „Градини и паркове“. Иначе казано, се търси мнозинство, което да не зависи от съветниците от ГЕРБ, но

заиграването с малки, но алчни за власт партии като тази на Дани Каназирева, може да излезе на Зико скъпо.

И само да настрои още повече кадрите на ГЕРБ срещу него – на ключови позиции в екипа му членове на ГЕРБ няма, но се назначават хора на Съюз за Пловдив. Разправии и лагери има в повечето партии, но да си решаваш проблемите, като търсиш подкрепа от други политически сили, е, общо взето, като пълно с неразбории семейство да се опитва да се справи чрез по-близки контакти с комшиите. В живота това се случва често, но резултатът обичайно е повече, а не по-малко проблеми. Отделно е, че

назначението на шефския пост в „Градини и паркове“ сложи кръст на обещанието да се сливат общински предприятия и да се правят съкращения в администрацията.

Заради всичко това реално свършеното в първата година от мандата е малко, а усещането, че още сме в предизборна кампания, защото се говори в бъдеще време, е много плътно. Когато започна кризата с коронавируса, изглеждаше, че новоизбраните кметове са пълни каръци – приходите падат, разходите се увеличават, а мандатът е едва в началото. Но сега вече – поне за Пловдив – епидемията изглежда като добро оправдание за неслучилите се обещания.

А иначе – бързо оздравяване на диагностицирания с К-19 Здравко Димитров!

Още

Близо година Пловдив буксува: Ще обсъдим, ще направим анализ, ще решим
С тежест от 9117 гласа: Партията на Каназирева преяде с власт

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...