Quantcast
Новини Пловдив » България » Инфекциозната болница: Доц. Мангъров не е бил в COVID-сектора
COVID-19 България Важно

Инфекциозната болница: Доц. Мангъров не е бил в COVID-сектора

Доц. Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение на Инфекциозна болница в София, не е влизал в COVID-сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“. Това се казва в отговор от Инфекциозна болница на въпроси на Скенер.нюз, зададени на 16 октомври.

Според директора проф. Татяна Червенякова, доц. Мангъров не е включен в екипите на първа линия, не е получавал и допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

Само преди два дни обаче в предаването „120 минути“ по bTV инфекционистът обяви, че всеки ден влиза в COVID-зоната без маска. „Понякога слагам“, уточни доц. Мангъров.

Всички тези безсмислени мерки като носене на маски на открито показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила за безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл, но правилата по принцип трябва да се спазват и затова нося маска в джоба си и затова мирише на джоб. Това нещо рано ли късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече ще продължи тази агония, каза още доц. Мангъров.

По думите му той е преглеждал пациенти (над 50 в частния си кабинет), докато е трябвало да бъде под карантина, след контакта си преди две седмици с журналиста от БНТ Георги Любенов, който даде положителен тест за коронавирус.

„Ползвам лични предпазни средства, основното от тях е да си мия ръцете“, добави доц. Мангъров и беше категоричен, че не е възможно да е заразил никого, преглеждайки без маска и после качвайки се в градския транспорт, също без маска.

На въпрос дали не се притеснява от глоба пък отговори, че неговият хонорар за преглед в кабинета му е 100 лв., а при домашно посещение – 200 лв., и ще трябва да ги увеличи с още 300 лева за евентуални глоби, защото бил един от малкото, които все още не отказвали да преглеждат пациенти по домовете им.

„Това е една вирусна инфекция, която е самоограничаващо се заболяване. Трябва човек да си остане вкъщи, да пие чай, да яде супички. Най-много да вземе една таблетка аспирин от 100 грама. 99% от хората в отделенията са там от страх – защото им казват, че както си стоиш, можеш да тупнеш“, подчерта инфекционистът.

След редицата спорни медийни изяви, отказ за спазване на правила, включително и да се тества след близък контакт с доказано заразен, на доц. Мангъров са му поискани писмени обяснения и е проведен разговор с него, се казва още в отговора на началничката му проф. Червенякова.

Още новини по темата

Доц. Мангъров идва в Пловдив на дискусия за COVID-19

Доц. Мангъров: Болните от COVID-19 да ядат супичка и най-много един аспирин

Д-р Маджаров за доц. Мангъров: На неговата съвест лежи, че обществото е объркано

Доц. Атанас Мангъров: Ще се изследвам за COVID-19, ако имам симптоми или ми наредят

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...