Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Доц. Мангъров за COVID-19: Лечението с антибиотик е като да си гипсираш крака, преди да го счупиш
COVID-19 Важно Градът

Доц. Мангъров за COVID-19: Лечението с антибиотик е като да си гипсираш крака, преди да го счупиш

Доц. Атанас Мангъров гостува в Пловдив по покана на Владо Маринов и АБВ
Доц. Атанас Мангъров гостува в Пловдив по покана на Владо Маринов и АБВ

Т.нар. „нова нормалност“ си е чиста проба медицински фашизъм

Да се затварят училища, вузове,  спортни салони, стадиони и паркове, е безсмислица

Галина ГЕОРГИЕВА

Всички, които са хоспитализирани с COVID-19, са най-малко на един или два антибиотика. Да лекувате с антибиотици, е все едно да си гипсирате крака, преди да го счупите, за да не го счупите. Може да го направите, но е тъпо. Това заяви в Пловдив доц. Атанас Мангъров, който участва в дискусия с граждани за коронавируса. Срещата се проведе в Дома на културата и беше по покана на зам.-кмета на Община „Родопи“ Владимир Маринов, който е и зам.-председател на АБВ.  На дискусията присъства и лидерът на партията Румен Петков.

„Нищо политическо няма в днешната среща. В последно време отново денонощно от телевизионния екран ни заливат с информация колко страшни дни ни очакват оттук нататък. Това, което правителството и Националният оперативен щаб ни съобщават, е едната страна на монетата, рядко се чуват други мнения. Поканили сме доц. Атанас Мангъров и искаме да чуем неговия прочит“, започна в началото Владимир Маринов.

Доц. Мангъров спомена, че в Пловдив е завършил гимназия, а след това и  медицина. Той подчерта, че на срещата е в качеството си на лекар и не е обвързан с никаква партия.

„Коронавирусът се използва от определени сили по света за въвеждане на контрол. Това, което става в момента, напомня на това, което се е случило в Германия през 30-те години. Ако не разберем, че трябва да се обединим срещу този стремеж за тотален контрол на обществото, последствията ще бъдат трагични. Т.нар. „нова нормалност“ си е чиста проба медицински фашизъм“ , предупреди доц. Мангъров.

Според него COVID-19 е нов вирус, но не е изкуствено създаден. „Това са вируси, които през няколко десетки години навлизат в човешката популация и причиняват масови заболявания. 145 души са в интензивните сектори и са с 4 по-малко от вчера. Малко над 2000 души са в COVID отделения, а ¾ от тях спокойно биха могли да си бъдат вкъщи. При 80% от случаите коронавирусът протича безсимптомно, в 15%  хората са със симптоми на грипоподобно заболяване, а  при около 4-5% може да се наложи хоспитализация, както и нужда от кислород и болнично лечение. Тежко болните в цялата страна са тези 145 души“, повтори доц. Мангъров.

Той добави, че вирусът  не е опасен за хората, които са млади, здрави и силни, и не представлява проблем за децата. COVID-19 е сериозна заплаха за хората в напредлана възраст и най-вече за тези, които имат сериозни заболявания.

Доц. Мангъров коментира, че за коронавируса няма ефективни лекарства и няма ваксина, а в огромната част от случаите хората не разбират, че са заразени, защото протича безсимптомно.

Според него  има два начина обществото да се справи със ситуацията. Единият е „Животът продължава“ – хората, които имат симптоми и са болни остават вкъщи, тези, на които им няма нищо, продължават да ходят на работа и на училище. Необходимо е да се избягва събирането на много хора в затворени помещения, припомни той.

Началникът на Детското отделение в столичната Инфекциозна болница обяви, че при подобни епидемии лекарите са продължавали да се грижат за своите болни, но сега това не се случва. „Един от основните стълбове, на които се крепи нашата система, буквално рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и то, най-вече тези от доболничната помощ, които са задължени да се грижат за хората с леки симптоми. Всеки, който се окаже положителен, се поставя под карантина и остава сам-самичък вкъщи. Ако се наложи и се нуждае от медицинска помощ, единственият вариант е  да влезе в болница, защото джипито си контактува с него по телефона.Така болниците започват да преливат.Когато някой има симптоми на грипоподобно заболяване, джипитата казват – отивай да си правиш тест. Необходимо е да се  лекуват само хората, които имат симптоми и са болни. Тези, на които им няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално“, описа ситуацията доц. Мангъров.

Инфекционистът каза, че най-уязвимите трябва да се пазят, но не и да се изолират напълно. „ Възрастните хора имат нужда да си говорят с близките и когато се затворят, това за тях е катастрофално. В домовете за възрастни хора не трябва да се допуска навлизане на инфекцията. Но да се затварят училища, вузове, спортни салони, стадиони и паркове, е безсмислица“, категоричен беше доц. Мангъров.

Вторият начин да се справим със ситуацията е „китайският“. При него се затварят цели градове и дори държави, животът спира за неопределено време и икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят и хората започнат да живеят нормално, всичко се повтаря отново. Според него най-адекватни били мерките в  Швеция и Беларус.

„В Швеция, която има население около 10-11 милиона души, са починали около 5000 души, като средната възраст е над 85 години. В Белгия броят на починалите е над 10 000 души, т. е. два пъти повече. Сега в Швеция се наблюдава най-нисък брой заразени и починали хора, а Белгия отново се маскира и затвори“, даде примери доц. Мангъров.

По думите му заболяването при децата протича като грип, а при 15% от заразените продължителността на COVID-19 e около 12 -14 дни/ това е острата фаза, когато човек има температура, има неразположение и може да получи дихателна недостатъчност/.

„Лекарите трябва да осъзнаят, че тези симптоми са продължителни и един болен на 8-9 ден продължава да вдига температура. Обикновено се стига до влизане в болница, като в значителна част от случаите това не е наложително. Често на снимките се откриват белодробни изменения, но става дума за вирусна инфекция на дихателната система и белия дроб, която не се лекува с антибиотиците. Те имат ефект само когато се добави вторична бактериална инфекция, което се случва в малък процент от случаите. Всички, които са хоспитализирани, са най-малко на един или два антибиотика, които нямат профилактично действие. Не може да лекувате нещо, което го няма. Това е все едно да си гипсирате крака, преди да го счупите, за да не го счупите. Това може да го направите, но е тъпо. Важен елемент за лечението на тези хора е, че трябва да бъдат на максимално щадящ режим и да получават психологическа подкрепа“, предупреди доц. Мангъров.

Според него в момента е безсмислено да се правят толкова много тестове в страната. Това е можело да се направи в самото начало през март, когато е трябвало да се установи как се разпространява вирусът сред населението. „Сега, колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени хора откриваме. Трябва да се подчертае, че това са заразени хора, на тях им няма нищо. Ако направим 1 милион теста на ден, ще се окаже, че 200 000 от тях ще са положителни. Ако тези данни, които се съобщават, бяха верни, ние много скоро ще стигнем до този съкровен процент  – 70%, при който би трябвало тази епидемия да затихне, обяви доц. Мангъров.

По думите му трябва да се установи какъв процент от хората са изкарали вируса и да изследват антителата, за да се направи прогноза кога ще приключи всичко.

Председателят на АБВ Румен Петков попита защо няма информация колко аутопсии са направени, за да се види каква е причината за смъртта. Той разкритикува и последната заповед на здравния министър./ПловдивПрес

Още новини по темата

Доц. Мангъров за мерките: Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...