Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Образование » ПУ отбеляза годишнините от рождението на Вазов и Йовков с конференция
Образование

ПУ отбеляза годишнините от рождението на Вазов и Йовков с конференция

Филологическият факултет отбеляза годишнините от рождението на Вазов и Йовков с конференция „Музиката на словото“
Филологическият факултет отбеляза годишнините от рождението на Вазов и Йовков с конференция „Музиката на словото“

Студенти и преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ отбелязаха началото на новата учебна година с впечатляващото събитие „Музиката на словото“. Ежегодната 22-ра национална научна конференция за студенти и докторанти с международно участие бе посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и на 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков, съобщиха организаторите от Филологическия факултет и студентско-докторантския Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“.

В събитието се включиха 53-ма участници (докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми) от български и чуждестранни висши училища и институти (СУ, ПУ, ШУ, ЮЗУ, ИБЕ при БАН, Мелитополски държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ – Украйна, Университет в Крагуевац – Сърбия).

Заседанията по секции преминаха с нужната дистанция, предвид епидемологичните мерки, както и с включени дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници презентираха научните си идеи. Докладите бяха оценявани от две национални журита (по езикознание и литературознание).

Доц. д-р Владимир Янев
Доц. д-р Владимир Янев

Културното събитие на конференцията събра участниците на среща с доц. д-р Владимир Янев – дългогодишен преподавател в Пловдивския университет, любимец на поколения студенти филолози, изтъкнат литературен изследовател и забележителен пловдивчанин. Колеги на доц. Янев представиха кратък филм посветен на него по случай неговата 70-годишнина.

Двудневната конференция приключи с награждаване на отличилите се участници и представяне на втория брой на Годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходната 21-ва национална конференция.

Началото на пловдивския научен форум е поставено в далечната 1999 година от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ Красимира Чакърова и Светла Черпокова, като постепенно се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади таланти от страната и чужбина. Традиционен съорганизатор на събитието е студентско-докторантският Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“, който тази година празнува своя 20-годишен юбилей (https://blogs.uni-plovdiv.net/lingvclub_slovo/).

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...