Quantcast
Новини Пловдив » България » Сачева: Ще има шестмесечен прозорец за прехвърляне на пенсионните партиди в НОИ
COVID-19 България Важно Политика

Сачева: Ще има шестмесечен прозорец за прехвърляне на пенсионните партиди в НОИ

Деница Сачева
Деница Сачева

„От 1 януари до 30 юни следващата година всички, които са пропуснали правото си, ще могат да прехвърлят своите средства от универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се 6-месечен прозорец. Всеки може да направи индивидуален избор, не насърчаваме всеки да го прави.“ Това каза социалният министър Деница Сачева за хората, на които предстои да се пенсионират в близките години и пенсиите от НОИ и втория осигурителен стълб като сбор биха дали по-малка сума от това, което биха получавали при осигуряване само в НОИ.

Тя заяви и че предстои да се обсъдят възможностите с европейски средства да бъдат подпомогнати онези икономически дейности, които вече са спрени или предстои да бъдат спрени, без да се изисква самоучастие на работодателите.

Министър Сачева коментира искането на собствениците на заведения и нощни клубове, които отново са сред най-засегнати от ограничителните мерки, държавата да поеме до 80% от възнагражденията на служителите им.

„Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. Трябва да измислим и механизъм, как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, смята Сачева.

Тя поясни, че към този вид икономическа дейност трябва да се прибавят още учебните центрове, занималните и школи за различни обучения, тъй като тяхната дейност също се преувеличава. Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%.

„Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Деница Сачева.

Въпреки много неясноти тя очаква мярката до 2-3 седмици да заработи и да бъде в помощ на около 50 хил. души, заети в тези сектори.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...