Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Директорката на ДГ „Десислава“ с Почетна значка на Пловдив
Важно Образование

Директорката на ДГ „Десислава“ с Почетна значка на Пловдив

Жана Петрова изнася доклад на една от националните конференции

Галина ГЕОРГИЕВА

Директорката на детска градина „Десислава“ Жана Петрова ще бъде удостоена с Почетна значка на Пловдив по повод 1 ноември – Деня на народните будители. Тя е сред 30-те директори и преподаватели, които получават награди, а церемонията трябваше да се състои на 24 май, но поради пандемията с коронавируса беше отложена за 1 ноември.

Жана Петрова е директор от 2017 година, преди това 25 години е била учител в детската градина в Маноле.

ДГ „Десислава“ съществува от 1978 г. и е сред предпочитаните детски заведения в район „Тракия“. Преди Жана Петрова да поеме управлението, 170 малчугани са посещавали детската градина, а сега броят им надхвърля 200.

Директорката признава, че в началото на пандемията през март месец не е било леко. „Тогава всички работеха от разстояние с децата, но към момента не срещаме трудности, защото вървим по една утъпкана пътека. Няма болни учители и  непедагогически персонал. Единици са децата, които отсъстват и работим на пълни обороти“, споделя Жана Петрова.

Жена Петрова/ в средата/ заедно с деца от ДГ "Десислава"
Жена Петрова/ в средата/ заедно с деца от ДГ „Десислава“

Тя е благодарна на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров, на зам.-кмета Веселина Стоянова и Лиляна Власова – началник отдел „Образование, социална и европейска политика“.

„Имаме пълната подкрепа на г-н Димитров и неговия екип. Кметът винаги е готов да ни окаже подкрепа. В началото на учебната година дойде на място, за да провери каква е  готовността ни, видя материалната база, интересуваше се за състоянието на кадрите, които работят и  проследи дали се спазват всички препоръки, спуснати от Министерство на здравеопазването. Благодарение на него не срещаме трудности. Имаме дезинфектанти и предпазни средства, сложили сме разделителни линии на площадките. Детската градина е с три входа, отделно на първите етажи са отворени вратите към терасите. Така 7 групи влизат през 6 входа. Направили сме график за прием и изпращане на децата по групи, който е качен на сайта ни. И родителите стриктно спазват правилата, а вътре сме сложили указателни табели „С мама и татко дотук“, “ С обувчиците дотук“. Децата си свалят обувките отвън и ги слагат в торбичка, а пантофките се носят всяка вечер вкъщи за дезинфекция. Помещенията се дезинфекцират два пъти на ден, проветряваме ги. На входа се прави филтър и се следи за деца със симптоми. Свързваме се и с личния лекар, за да се уверим дали детето е здраво, ако е било под карантина“, описва директорката пред ПловдивПрес  организацията в ДГ „Десислава“ и мерките срещу COVID-19 .

Тя изброява част от подобренията в детската градина. В двора вече са ремонтирани 5 нови детски площадки, направена е площадка за обучение на деца по безопасност на движение, а в момента се преобразуват пясъчниците в зони за игри. Работи се по проект, свързан с изгражднае на отводнителната система и цялостна подмяна на външната настилка.

„Включени сме в различни национални програми за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти. Следим новостите в Министерство на образованието и във всеки един проект, който отговаря за детската градина, участваме. Работим по проект “ Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, както и с неправителствени организации като Фондация “ Четири лапи“ и  „gorata.bg“. Децата ни участват в много конкурси на регионално и национално ниво, в  театралния фестивал „Театър – Игра – Живот“, в конкурси на екологична тематика и за съхраняване на българските национални традиции. Печелим награди, имаме грамоти и плакети. Всяка година организираме по две или три дарителски кампании, участваме и в инициативата“Капачки за бъдеще“ и вече сме предали над 400 кг, за което получихме и грамота. Всичко това е в резултат на екипната работа в детската градина. Хората, с които работя са амбициозни и мотивирани“, хвали екипа си Жана Петрова.

Тя е убедена, че най-важното един директор да управлява добре, е да бъде гъвкав, комуникативен и позитивен.

„Ситуацията е много динамична и е важно родителите да ни се доверят, за да ни поверят децата си. Затова разчитам на колегите и посвещавам наградата на тях. Наградата е сбъдната мечта и се чувствам удовлетворена от признанието за моя труд, който е резултат и от труда на колегите“, признава директорката на ДГ „Десислава“.

Жана Петрова само преди две седмици е защитила втора професионална квалификационна степен /ПКС/, а миналата година е участвала в две национални конференции с доклади на различни теми. Доволна е, че работи добре и с Обществения съвет./ПловдивПрес

Още новини по темата

Почетни значки за учители и директори в Пловдив за 1 ноември

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...