Quantcast
Новини Пловдив » България » Картата на България в червено, на второ място сме по заболеваемост на Балканите
COVID-19 България Важно

Картата на България в червено, на второ място сме по заболеваемост на Балканите

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков показа картата, оцветена в червено
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

Категорични са данните, че заболеваемостта от COVID-19 остава голяма. Все още сме далече от колективния имунитет. През последните 6 дни заболеваемостта надхвърля 120 на 100 хиляди и се покачва ежедневно. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на редовния брифинг на Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса.

„Имаме рекорд – над 220 на 100 хиляди. Всички области в страната са в жълто и червено, няма зелени области. Отчита се тенденция на нарастване на починалите от коронавирус – над 50%. Дялът на починалите е предимно при хората между 70 и 79-годишна възраст“, каза още д-р Пенков. Той показа картата на страната, в която много области вече са оцветени в червено по брой на заразени.

По думите му в момента България е на 21 място в ЕС по заболевамост и на второ място на Балканския полуостров. На 10 място сме по смъртност и на 4 място на Балканския полуостров.

Между 70 и 79-годишна възраст са най-честите жертви на COVID-19. Над 30% са с много тежко протичане.

Най-висока смъртност има при лицата над 90 години. Между 80 и 89 години смъртността е 20%, а между 60-69 години около 5% губят битката.

Най-голяма заболеваемост има при лицата от активна възраст от 20 до 60 години.

Подем на заболеваемостта има при учениците между 15 и 19 г.

В същото време се отчита тревожна тенденция за хоспирализираните и онези, които се нуждаят от прием в лечебно заведение.

„Доста сигнали постъпваха през последните две седмици за проблеми при приемането в лечебни заведения. Разкриха се нови отделения. Броят на заразените медицински лица е над 2000 или близо 5% от общи заразените. 37% са лекари, а медицинските сестри са 33%, обясни още зам.-министърът на здравеопазването./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...