Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маската
COVID-19 България Важно

Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маската

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Най-важното нещо е контролът на мерките,  хората трябва да са с маски. Никой не се е задушил от маската. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на Министерство на здравеопазването.

„Всеки знае, че не е приятно да се носи маска.. Когато някой дойде с маска при мен и говори от метър и половина с мен – то знам, че ми пази здравето. Маската може да те предпази, но зависи от качеството ѝ. Ако разговорът е спокоен, то ти трябва час, за да се заразиш“, обясни проф. Кантарджиев.

Той отново призова  да се спазват и четерите Д- дисциплина, дистанция, дезинфекция и витамин D. И апелира да не се предозира с витамин D и да не се прекалява с имуностимулатори.

„По-добре го правете с правилно хранене, физическа активност и хубави емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса. Нещата се преекспонират. Хората се подтиснаха. Най-важен е контролът и самоконтролът“, подчерта още той.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове. „Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират. В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим“, обясни още проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че първите антитела се появяват в кръвта на десетия ден, а ако 40-ия човек имаш антитела, той може да станеш донор на плазма.

„Антигенните тестове са най-актуални за доказване на коронавирус. Ако човек заразява, то този тест хваща. Не е чувствителен колкото PCR-а, но той става след един ден, а след време и повече, тъй като лабораториите се натоварват. Добре, че имаме 150 лаборатории, които правят PCR изследвания. Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 161 са положителни. Това са 38,8%. Повече от всеки трети материал е това“, посочи той.

Проф. Кантарджиев съветва всички, които носят очила, да ги носят на работа, защото пазят, тъй като заразяването често става през очите. „Епидемичното разпространение на грипа е декември, а пикът е януари месец. Има такива тестове, с които бъркаш в гърлото на едно дете и след няколко минути ти казва болно ли е от грип. На някои дори пише „Грип А“. Защо не са по аптеките? Това не са тестове, които се правят от гражданите, защото най-важното е взимането на материал от носоглътката“ , обясни още проф. Кантарджиев.

„Да ви кажа някои новости – преди седмица едно от най-авторитетните научно-медицински списания в Щатите, заговори за нещо много важно – изследването на първия заразен в Германия. Слушайте мен, а не за капчиците кръв, за които разправя един друг колега. Та, тези, които са се заразявали с маски и са били на разстояние, са карали болестта по-леко. Интересно е, че сега излиза статия, за която няма медицински доказателства, но казват, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без да боледуваш и получаваш имунитет без клинични прояви. Не е доказано, тъй като трябва да има 10 000 случая, за да кажат: „Това е така“. Но е твърде вероятно и логично да е така. Хората, които не носят маска, да се замислят. Август и септември, като ме видеха с маски на закрито, ми се подиграваха“, заключи той./ПловдивПрес

Още новини по темата

Картата на България в червено, на второ място сме по заболеваемост на Балканите

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...