Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маската
COVID-19 България Важно

Проф. Кантарджиев: Никой не се е задушил от маската

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Най-важното нещо е контролът на мерките,  хората трябва да са с маски. Никой не се е задушил от маската. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на Министерство на здравеопазването.

„Всеки знае, че не е приятно да се носи маска.. Когато някой дойде с маска при мен и говори от метър и половина с мен – то знам, че ми пази здравето. Маската може да те предпази, но зависи от качеството ѝ. Ако разговорът е спокоен, то ти трябва час, за да се заразиш“, обясни проф. Кантарджиев.

Той отново призова  да се спазват и четерите Д- дисциплина, дистанция, дезинфекция и витамин D. И апелира да не се предозира с витамин D и да не се прекалява с имуностимулатори.

„По-добре го правете с правилно хранене, физическа активност и хубави емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса. Нещата се преекспонират. Хората се подтиснаха. Най-важен е контролът и самоконтролът“, подчерта още той.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове. „Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират. В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим“, обясни още проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че първите антитела се появяват в кръвта на десетия ден, а ако 40-ия човек имаш антитела, той може да станеш донор на плазма.

„Антигенните тестове са най-актуални за доказване на коронавирус. Ако човек заразява, то този тест хваща. Не е чувствителен колкото PCR-а, но той става след един ден, а след време и повече, тъй като лабораториите се натоварват. Добре, че имаме 150 лаборатории, които правят PCR изследвания. Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 161 са положителни. Това са 38,8%. Повече от всеки трети материал е това“, посочи той.

Проф. Кантарджиев съветва всички, които носят очила, да ги носят на работа, защото пазят, тъй като заразяването често става през очите. „Епидемичното разпространение на грипа е декември, а пикът е януари месец. Има такива тестове, с които бъркаш в гърлото на едно дете и след няколко минути ти казва болно ли е от грип. На някои дори пише „Грип А“. Защо не са по аптеките? Това не са тестове, които се правят от гражданите, защото най-важното е взимането на материал от носоглътката“ , обясни още проф. Кантарджиев.

„Да ви кажа някои новости – преди седмица едно от най-авторитетните научно-медицински списания в Щатите, заговори за нещо много важно – изследването на първия заразен в Германия. Слушайте мен, а не за капчиците кръв, за които разправя един друг колега. Та, тези, които са се заразявали с маски и са били на разстояние, са карали болестта по-леко. Интересно е, че сега излиза статия, за която няма медицински доказателства, но казват, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без да боледуваш и получаваш имунитет без клинични прояви. Не е доказано, тъй като трябва да има 10 000 случая, за да кажат: „Това е така“. Но е твърде вероятно и логично да е така. Хората, които не носят маска, да се замислят. Август и септември, като ме видеха с маски на закрито, ми се подиграваха“, заключи той./ПловдивПрес

Още новини по темата

Картата на България в червено, на второ място сме по заболеваемост на Балканите

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...