Quantcast
Новини Пловдив » Свят » ЕС ще финансира преместване на пациенти с COVID-19 от една държава в друга
COVID-19 Свят

ЕС ще финансира преместване на пациенти с COVID-19 от една държава в друга

Ковид-19, архив
Ковид-19, архив

Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава членка в друга, за да се избегне препълването на болници. За целта са отделени 220 милиона евро.

Държавите от ЕС ще получат ваксини срещу коронавируса едновременно, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските държавни и правителствени ръководители.

„Разпространението на вируса ще претовари здравните ни системи, ако не действаме спешно“, каза тя.

Председателят на ЕК добави, че до края на годината се очаква комисията да предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените. По нейните думи 22 държави от ЕС до края на ноември ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства и настоя възможно най-бързо тези данни да бъдат свързани.

Фон дер Лайен призова за обмен в реално време на изчерпателни данни за развитието на епидемията в ЕС. Тя добави, че ще бъдат свиквани общи заседания на националните и на общоевропейските експерти за обмен на опит в борбата с новото заболяване, за да се избегнат противоречивите послания към гражданите. Председателят на ЕК настоя за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС връщат ограниченията срещу разпространението на болестта. По неговите думи ЕС обсъжда уеднаквяване на условията за налагане на карантина. Мишел настоя за европейска стратегия за противодействие на дезинформацията за ваксините./ПловдивПрес

Още новини по темата

Борисов: Ще настоявам за пълна прозрачност при снабдяването с ваксините

Борисов участва във видеосрещата на Европейския съвет за COVID-19

Европейските лидери обсъждат общи мерки срещу COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...