Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Томислав Дончев представи Плана за възстановяване на България ВИДЕО
Бизнес България

Томислав Дончев представи Плана за възстановяване на България ВИДЕО

Томислав Дончев

2,4% от БВП ще са за справяне с пандемията и за непосредствена подкрепа на странната ни за хора и компании през 2020 и 2021 г. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Вицепремиерът обясни, че България ще разполага с почти 18 млрд. лв. по програмата за въстановяване и сътрудничество на ЕС, а бюджетът на ЕС за  2021-2027 е над 1 трилион евро.

„Когато говорим за програмния периода 2021-2027 г., е редно да напомним, че България ще разполага почти с 18 млрд. лв. без националното съфинансиране – бюджет, който да бъде използван чрез добре познатите на всички оперативни програми. Близо 4 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони и близо 10 млрд. по линия на директните плащания“, напомни той.

Next Generation EU е нов инструмент, създаден по предложение на Европейската комисия и целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки на ЕС от кризата, породена от пандемията от COVID-19. Комисията предвижда разгръщането на инструмента чрез три стълба – оказване на подкрепа на държавите-членки за тяхното възстановяване, стимулиране на икономиката и частните инвестиции, извличане на поуки от кризата.

„Европейските лидери имаха мъдростта и смелостта да предвидят финансиране за борба с последиците от пандемията COVID-19, икономическата и социална криза свързана с нея”, коментира вицепремиерът.

„Предизвикателствата пред България са добре известни – реформи в публичните сфери, социалната сфера, образованието. Има огромна нужда от инвестиции в частния сектор, за да произвежда продукция с по-малко разходи. От ключово значение е България не просто да произвежда повече, а производството да е с по-висока добавена стойност”, коментира вицепремиерът.

Сега България е изправена пред новите предизвикателства от коронакризата.

„Необходима ни е комбинация от инструменти – инвестиции от националния бюджет, от кохезионната политика, оперативните програми, програмата за развитие на селските райони и инвестиции от плана за възстановяване и развитие”, обясни вицепремиерът.

„Чрeз тoзи плaн Бългaрия щe имa дocтъп дo 12 млрд. лeвa, бeзвъзмeзднo, грaнтoвo финaнcирaнe, кaктo и дo 9 милиaрдa лeвa дocтъп дo зaeмeн рecурc, aкo държaвaтa рeши, чe имa нуждa oт тaкъв. Крaeн cрoк зa изрaзхoдвaнe нa cрeдcтвaтa e 2026 г.”, каза Дончев.

Планът включва 4 стълба:

– Иновативна България“ с основна цел повишаване на конкуретноспособността с акцент образователна система и обръщане на внимание на т.нар. STEM среда (математика и инженерни науки) с изграждане на подобни кабинети и осигуряване на устройства – 20% финасиране от плана

– Зелена България – устойчиво управление на природни ресурси, като се задоволяват нуждите и на обществото, и на икономикта – 37%

– Свързана България – 22% от бюджета на плана

– Справедлива България – подпомагане на групи в неравностойно положение и всички инвестиции в социалната сфера и здравеопазването – 21%

Дончев добави и че това е първата крачка към дискусия и нищо не е окончателно.Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии, относно посоката за развитие на страната ни, каза още той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...