Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » 9% ДДС и за храни, които се доставят до домовете
Бизнес България

9% ДДС и за храни, които се доставят до домовете

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов посочи, че прогнозите са за затваряне на заведенията изцяло
Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов посочи, че прогнозите са за затваряне на заведенията изцяло

След като падна от 20 на 9% ставката на ДДС за храна и напитки, предлагани в заведенията за хранене, сега управляващите склониха да намалят данъка и за храна, която се доставя по домовете.

ГЕРБ ще внесе тази законова поправка, обяви председателят на парламентарната група Даниела Дариткова. Двете с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова проведоха среща с Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

Според Дариткова новата мярка е абсолютно в контекста на всички останали, които целят да подпомогнат бизнеса по време на коронакризата.
Мярката ще е временна като срокът на действие ще е до края на 2021 г. Това ще струва на бюджета 15 млн. лв.

Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за ДДС за догодина между първото и второто четене да внесем поправка, която да предвижда намаляване на налога на девет процента за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете, уточни председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди принципната си позиция против диференциация на ставката за ДДС.

„Намираме се в сложна ситуация. От месеци изготвяме проекти за намаляване на ДДС за доставки по домовете. Скоро ще се наложи да работим изцяло по този начин. В цяла Европа се случва това намаление на данъчните ставки“, каза Ричард Алибегов.

По думите му браншът е готов да работи при намалено работно време, какъвто анонс направи кметът на София Йорданка Фандъкова. Според него вечерният час ще бъде 23:30.

Ричард Алибегов обясни, че за фирмите, които извършват посредническата услуга комисионната, която фактурират към ресторантите, ще остане 20 процента, а храната, която ще минава през тях, ще е девет на сто. Доставката, която е само разнасянето, карането на автомобил, ще остане 20 процента ДДС, подчерта той./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...