Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Сотиров: Не бива да се отменят плановите операции!
COVID-19 Важно Градът Здраве Интервю Мнения

Д-р Сотиров: Не бива да се отменят плановите операции!

д-р Костадин Сотиров
д-р Костадин Сотиров
  • Направленията за тестване на COVID-19 ще се издават само електронно, за да не се смесват потоците от пациенти – инфекциозно с неинфекциозно болни
  • Няма отлив на имунизациите в Пловдив заради създадения ред за посещения при личните лекари
  • Не бива да се отменят плановите операции въпреки повечето случаи на заразени с COVID-19

Първите по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса са факт, а броят на заразените расте. Защо, как ще се издават направления за тестване за COVID-19 и има ли отлив на пациенти за имунизация? Отговорите дава д-р Костадин Сотиров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Д-р Сотиров, планира се въвеждането на електронни направления за тестване за COVID-19. Ще се издават от личните лекари, но как точно?

-Направленията ще се издават само електронно, за да не се смесват потоците от пациенти – инфекциозно с неинфекциозно болни. Личните лекари не могат да осигурят пространство, както в болниците, например, и опасността от струпвания на хора пред кабинетите ни трябва да се избегне.

Пътят за издаването на направлението е следният. Във всички случаи пациентът първо трябва да се обади по телефона на лекаря си, записва си час и идва за него. Така се избягва струпването на чакащи пред кабинетите, защото най-рисковата зона в медицинската сфера е чакалнята.

Направленията ще се издават по критерии. Предложихме на здравното министерство два варианта. Първият предвижда от общо 7 критерия пациентът да отговаря на два. Другият е от 7 критерия общо пациентът да има 4. След това се издава направлението. Министерството на здравеопазването финансира тази дейност, така че то ще реши кой вариант да избере, а и кои тестове – PCR тест или бърз, според средствата, с които разполага.

Отваря се електронен амбулаторен лист в нашите софтуери, маркираме критериите, които има пациентът и издаваме направление за изследване. Тази информация я изпращаме в Националната здравна информационна система, а пациентът отива в лаборатория. Там с генерирания номер на направлението му, информация, която се вижда и от лаборантите, пациентът бива тестван.

След резултата се правят последващите назначения за лечение или не, ако не е заразен.

Втората половина на ноември смятам, че ще видим вида на електронно направление, сега се разработва от Информационно обслужване.

-Казахте, че и без това направление има създадена организация за посещения при личните лекари – например първо да се записва час за преглед. Спазва ли тази организация?

-Хората са различни. Има такива, които смятат, че коронавирусът е конспирация, има такива, които смятат, че техният проблем е най-важен и не търпи отлагане. Има и разправии, но това са малкото случаи. Повечето хора спазват реда за посещение при личния си лекар.

-Има ли пациенти, които избягват посещението при личен лекар заради повишения брой заразени с COVID-19? Има ли отказали се от имунизация заради това?

-Точно, за да не се спират имунизации, профилактични прегледи е създаден този ред на прием. Със записаните предварително часове ние правим разделение и определяме часове само и единствено за имунизации на бебета, в други часове се планират само имунизации на ученици, в други – само хронично болни се преглеждат, т.е. така разпределен графикът, не се създават рискове за зараза. И когато се спазва, няма риск.

Засега няма отлив на имунизациите именно заради този ред, който е създаден.

Появи се друг проблем. Националната програма за имунизиране против грип на възрастните хора предвиди твърде малко имунизации.

Малко ваксини получихме тази година

Аз лично своите ги получих във вторник следобед и в сряда до 11.00 ч. ги бях поставил.

Производството на ваксините се планира година по-рано, т.е. заявката е направена миналата година лятото, тогава нямаше COVID-19. Сега има интерес за ваксина срещу грип, но заявеното количество е недостатъчно.

-Непрестанно се увеличава броят на заразените. Защо?

-Дължи се на няколко неща. Първо, вирусът се промени, заразяването става по-лесно. Второ, нашето безотговорно поведение – спряхме да носим маски, заменихме ги с шлемове, шалове и т.н. И трето, със застудяването на времето работим в затворени помещения, които не се проветряват често. Затворени са прозорците и вирусът е в стаята и се заразяваме.

Не можем да променим вируса, но можем да променим поведението си. Най-малкото да носим правилно поставена маска, която спира с 30-40% заразяването.

-Страната е разграфена на зони – според броя на заразените. Червените зони спират плановия прием на пациенти в болниците. Трябва ли да се прави това?

-Според мен, според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, според Българския лекарски съюз е много погрешно да се отменят планови операции.

Това  е стъпка, която ще навреди на пациентите. Тя не е обяснима от епидемиологиучна гледна точка. Плановите дейности се извършват в болниците, там са обособени отделни места за инфекциозните дейности и болни, които нямат досег до другите пациенти, т.е. има предпазване от заразата. Няма логика да бъдат спирани. Пациент, който има неспешна нужда от лечение, той страда, него го боли, той дори не е в кондиция да работи. Колко време той трябва да търпи това, освен това ще се влоши и защо трябва да се чака да се стигне до спешен случай. При спешен случай расте и рискът от летален край. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...