Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Ванина Костадинова: Разкрихме ателие по стъклодухане, догодина и по щамповане
Бизнес Важно Градът Интервю Мнения

Ванина Костадинова: Разкрихме ателие по стъклодухане, догодина и по щамповане

Ванина Костадинова и Иван Станев
Ванина Костадинова и Иван Станев
  • Ателието по стъклодухане стартира към средата на годината, в него се обучават 4 души
  • В ателието работи единственият майстор по стъклодухане не само в Пловдив, но и в страната – Иван Станев
  • Планираме и отварянето на наш магазин
  • Предприятието за хора с увреждания ще стартира от догодина още едно ателие – по щамповане

В навечерието на Коледа общинското предприятие „Социално предприятие за хора с увреждания“ започна да предлага на пазара уникални стъклени коледни играчки. Те са направени в новото за предприятието ателие по стъклодухане, където работи единственият не само в Пловдив, но и в страната майстор по стъклодухане – Иван Станев. За новото ателие, коледната кампания на предприятието и другите проекти, които ще реализират разказва директорът на ОП-то Ванина Костадинова.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Изработвате коледни играчки, кога стартира кампанията?

-Преди месец започна коледната ни кампания. Тя е свързана с нашето ново ателие по стъклодухане. Кампанита ще продължи не само до Коледа, но и през следващата година. Предвидили сме да продължи и обучението на хората в ателието по стъклодухане, за да се повиши производителността.

Някои от предлаганите от социалното предприятие за хора с увреждания артикули дори вече са изчерпани, заради това решихме да спрем производството им. Искаме да изпълним поръчките, които вече сме получили, за да няма хора, които са поръчали играчки, но не са ги получили.

-Казахте ателие по стъклодухане. Кога стартира то, колко души са обучени и работят в него?

-Ателието стартира към средата на годината. Това е наш стар проект. Решихме да го реализираме, защото видяхме, че има интерес към старата технология на направа на стъклени играчки, които са и ръчно декорирани.

В момента в ателието се обучават и работят 4 души по стъклодухане. Има и много голям интерес към направените в ателието играчки, така че догодина може да са повече. Тези четирима души, които се обучават, издухват стъклото, а други 6 души декорират играчките.

Всъщност в ателието работи единственият майстор по стъклодухане не само в Пловдив, но и в страната – Иван Станев, който обучава участниците в ателието. Тази година той написа методика, по която се обиучават в момента останалите наши хора с увреждания. Стъклодухането е изключително добра рзбота за хора с увреждания, защото голяма част от процеса се извършва в седнало положение, така че и други от хората при нас могат да се включат.

-Къде могат да се купят играчките, които произвеждате?

-Догодина ще стартираме производство от самото начало на годината на коледни играчки, защото търсенето е много голямо и ще имаме по-големи налинчости. В момента поръчки получаваме през фейсбук страницата ни, през една социална платформа, в която участваме също – Thesocialmarket.eu, както и по телефона.

Ще участваме и в няколко коледни базара. За момента сме потвърдили участие в коледния базар на социалните предприятия  в ЦУМ в София. Имаме и едно потвърдено мероприятие в Пловдив  – коледния базар в „Тракия“, който ще е между 16 и 19 декември.

Водим разговори и за другия голям базар в Пловдив – този на „Капана фест“.

Планираме и отварянето на наш магазин. Не знам дали ще се случи до края на годината. В момента водим разговори за помещение в подлеза на Тримонциум, ако успеем да се организираме до средата на декември, ще отворим. Ако не – догодина така или иначе ще имаме магазин, планираме тази стъпка.

-Колко хора работят при вас?

-27 души работят в 3 ателиета – шивашко, ателие по керамика и по стъклодухане. Имаме много хубави коледни артикули и в ателието по керамика и по шивачество. Дори имаме коледни играчки от керамика, които другаде не се произвеждат.

-По какви други проекти работите?

-Предприятието от догодина ще стартира още едно ателие – по щамповане. Идеята ни е да затворим един кръг от нашето производство, т.е. да можем да ушием дадено изделие в ателието по шивачество, което след това да се щампова, при това персонализирано. Това ще е полезно и за общината, която няма да се налага да поръчва подобни неща от външни фирми, като сувенири например.

-Вече сте част от регистъра на социалните предприятия в България. Какво означава това?

-Този регистър е свързан с приетия през 2018 година Закон за социалната и солидарна икономика, според който трябва да се създаде такъв публичен регистър на социалните предприятия в страната. Не всяко предприятие, в което работят хора с увреждания, е социално.

Това, което дава регистърът на едно социално предприятие, е възможността то да обозначава продуктите си като такива, произведени от социално предприятие, има финансова подкрепа, подкрепа от местната власт. И нещо много важно за фирмите – според закона фирмите с над 50 служители трябва да имат назначени хора с увреждания сред персонала си. Ако нямат, може да купуват артикули от такива предприятия и няма да бъдат санкционирани, защото купуват от регистрирано социално предприятие.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...