Quantcast
Новини Пловдив » Важно » САЩ избира: Байдън с крачка преднина, Тръмп заговори за дело
Важно Свят

САЩ избира: Байдън с крачка преднина, Тръмп заговори за дело

Байдън срещу Тръмп Колаж: ВВС
Байдън срещу Тръмп Колаж: ВВС

Напрегнатото очакване в Съединените щати продължава и все още не е ясно, кой ще е следващият президент. Все още се броят бюлетините, пристигнали по пощата в щатите Джорджия, Невада, Пенсилвания и Аризона. Джо Байдън е на крачка от победата, но Доналд Тръмп се готви да води съдебна битка. Пред журналисти в Белия дом, той отново заяви, че се смята за победител на президентските избори и обвини демократите, че се опитват да му откраднат победата, предава Нова ТВ.

Заплита се сюжетът около изборите в Съединените щати. Всичко започна с туит на президента Доналд Тръмп, гласящ: „Във всички щати, в които победата е за Джо Байдън, резултатът ще бъде оспорен”. Преди съобщението в Twitter на пресконференция щабът на Тръмп заяви, че сериозно обмисля да атакува изборните резултати в съда. Съществува обаче вероятността щатски съдилища да откажат повторно преброяване.

Политическата реакция след туита на Тръмп дойде обаче не от демократи, а от изявени републиканци, които нападнаха президента и заявиха, че не може да си позволява атаки срещу основни принципи на американската държава. Те призоваха преброяването в петте важни щата – Джорджия, Невада, Пенсилвания, Аризона и Северна Каролина, да продължи.

Според Fox News Байдън получава 264 електорални гласа, при необходими 270 за спечелването на президентския пост. Тези данни на медията обаче са включвали Аризона към актива на кандидата на демократите. Оказа се обаче, че в щата Тръмп има шанс да настигне, дори задмине Байдън.

В Джорджия, където се смяташе, че печели Тръмп, резултатът между двамата кандидати е почти изравнен. Разликата в гласовете там е около 2 000.

По-късно през нощта Доналд Тръмп даде пресконференция от Белия дом. Тогава трите големи национални телевизии в САЩ – CBS, NBC и ABC спряха директното излъчване на речта на президента. По време на изявлението си Тръмп заяви, че се опитват да откраднат победата му и че ще се обърне към съда, завеждайки дела. Липсата на доказателства в думите на президента беше коментирана на национално ниво.

„Целта ни е да защитим неприкосновеността на изборите. Няма да позволим на корупцията да открадне такива важни избори или които и да са избори и не можем да допуснем някой да принуждава избирателите да замълчат или да фалшифицира резултатите от вота. Смятаме, че ще спечелим изборите много лесно. Ще има много съдебни дела, защото имаме много доказателства и вероятно нещата ще приключат в най-висшия съд на страната”, посочи президентът Доналд Тръмп.

В свое изявление Джо Байдън призова хората да са спокойни, като допълни, че ще се изчака и изборите не са свършили. Не изключва възможността вотът да бъде решен от съда.

„Не се съмняваме, че когато броенето приключи, сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители. Затова моля всички да останат спокойни, всички хора да останат спокойни. Процесът работи. Преброяването приключва и ще знаем много скоро. Така че благодаря на всички за търпението. Но трябва да преброим гласовете”, заяви Джо Байдън.

Още

И Тръмп, и Байдън вярват в победата, Тръмп обвини опонента си в кражба на изборите
Тръмп и Байдън с инфарктна разлика, 87 електорални гласове още не са разпределени
Байдън или Тръмп? Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада решават вота
Спряха броенето в Пенсилвания. Тръмп ще съди пет щата, в които Байдън води

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...