Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Стоян Алексиев: Търсим терен за нова сграда на кметството в „Северен“
Важно Интервю Мнения

Стоян Алексиев: Търсим терен за нова сграда на кметството в „Северен“

Стоян Алексиев
Стоян Алексиев
  • Обследваме възможностите блок по блок и правим паркинги, ако живеещите искат
  • След като приключи Водният проект, улиците ще станат еднопосочни и по тях ще има възможност да се спира

Стоян Алексиев стана кмет на район „Северен“, след като в предишните 2 мандата на местната власт беше директор на общинското предприятие „Градини и паркове“. Още в първата година имаше сътресения в кметството – Алексиев освободи заместничката си Лариса Кътова, която го обвини, че я карал да подписва договори за обществени поръчки, чиито изпълнители избирал лично. 

Интервю на Ваня ДРАГАНОВА


– Викаха ли ви в прокуратура по сигналите на бившата ви заместничка Лариса Кътова и на ВМРО за нарушения в обществените поръчки, г-н Алексиев?

– Не, не са ме викали. Има проверка, но мен не са ме търсили.

– А назначихте ли нов заместник на мястото на Лариса Кътова?

– Не, мястото е свободно засега.

– Защо беше нужно да я задължите да обикаля незаконните сметища с колело и да навърта километри на ден?

– В цял свят хората ходят пеша, с велосипед или метрото на работа. Гледаме и по новините: премиерът на еди-коя си държава ходи с колело на работа, така че няма нищо ненормално.

– Как мина първата година на мандата, извън скандала с освобождаването на Кътова?

– Мисля, че успешно. Успяхме да направим доста неща, но останаха и още много. Още в кампанията ангажиментът ни беше да облагородяваме зелените площи и парковете – там, където хората ходят да си почиват, а техните деца да си играят. Искам да направим парк „Рибница“ едно много добро мято за спорт и отдих. Този парк е белият дроб на нашия квартал, площта му е 50 дка и е трети по големина в града – след Лаута и Цар-Симеоновата градина. За догодина предвиждам да изградим там осветление, видеонаблюдение и поливна система, а още сега ни предстоят няколко акции по залесяване. Грижим се и за другите паркове в района и изграждаме системи за поливане, подали сме искания за узаконяването на 9 сондажа. Без поливане няма зелена система.

– Какво става с парка за да хотел „Санкт Петербург“, в който има частен терен?

– Текат дела със собственика и казусът ще бъде решен. Но дотогава ние сме взели мерки, дали сме предписания на собственика и частният терен е почистен. А ние облагородихме друг парк в съседство – на ул. „Сърнена гора“, разширихме детската площадка там. Възстановихме сондажа, вече е затревено, а и там ще засадим още дървета, пейките и осветлението вече са факт. Поставихме още пейки и около Марица, там има и една арт инсталация.

– Две сковани накриво греди, на които им се вика „споделена градска мебел“.

– Това е изкуство. Направихме детска площадка и на ул. „Борба“ №5-7 и там ще изградим сондаж, за да поливаме. Надяваме се с помощта на голямата община да облагородим цялата зона край Марица.

– Има ли опасност заради епидемията догодина бюджетът на Пловдив да е по-малък, от което ще пострадат и средствата, с които разполагат районните кметове?

– Надявам се кризата да не повлияе директно на бюджета, а с един балансиран подход и премерени разходи може да се постигнат доста неща. Другият проблем, с чието решаване се заехме, са паркоместата. Обследваме възможностите блок по блок и правим паркинги, ако живеещите искат.

– Има ли случаи, в които хората не искат?

– Случва се, защото все още имат места за паркиране. Ако направим паркинг, монтираме осветление и разчертаваме местата, слагаме скоби, но събираме и съответната такса. Тази години сме изградили над 200 паркоместа – на улиците „Мизия“, „Ален мак“, „Брезовска“, около Гиганта… Отделно имаме уверенията на голямата община, че след като приключи Водният проект, улиците ще станат еднопосочни и по тях ще има възможност да се спира. Разчистваме и незаконните сметища, отпуснаха ни още един щат в отдел „Екология“ и вече движим и проблеми като местоположението на контейнерите за смет – никой не иска точно пред дома му да има казан за отпадъци. Премахнахме и няколко незаконни постройки в Шекер махала, около тях също се трупат сметища. Идеята ми е да отворим ул. „Деница“, която е между „Напредък“ и „Дилянка“, за да могат да минават колите на Пожарната, Спешна помощ и на „Чистота“. На тази улица по самата ограда на училище „Панайот Волов“ има незаконни постройки.

– Твърди се, че в Шекер махала имало само една законна къща, но даже и в администрацията на „Северен“ не знаят коя е. Вярно ли е това?

– Не, законните къщи са повече. Но така или иначе няма да толерираме незаконното строителство.

– Направихте ли проверка на строящия се обреден дом с крематориум до гробищата на Рогошко шосе? Разрешението е за преместваем обект, а в това, което се строи, няма нищо преместваемо.

– Разрешението е да се построи поставяем обреден дом, собственикът може да има и други намерения, но трябва да спазва законите.

– Докога кметството на район „Северен“ ще се помещава в тези жалки бараки?

– Не много още. Има няколко подходящи за строителството на нова сграда на кметството терена, ще се опитаме да заложим средства за проектиране в бюджета за следващата година. Едното място е парцелът, на който беше „Веселото село“, има няколко общински имота и в кв. „Гагарин“, трябва да намерим терен, до който да има лесен достъп, а после ще изградим подземен паркинг, фронтофиси на първия етаж, а администрацията да е на втория етаж. Планираме сградата да е триетажна, на третия етаж да има актова зала. Нямаме такава в района – училищата и детските градини наемат зали в други райони за своите тържества.

– Тоест вариантът новото кметство да бъде в сградата на „Заводски строежи“ е изоставен изцяло?

– Казусът там е много сложен и няма разплитане. Текат съдебни дела, които ще продължат години. Но ние направихме немалко, за да улесним гражданите – имаме много нови електронни услуги, приемаме заявления по интернет, за да спестим на хората идването до кметството. На страницата на района е качена деловодна справка и всеки може да провери онлайн какво става с неговата преписка. Имаме и нови каси за плащане на данъци в кметството, за да няма опашки, както и приемна за граждани.

Още

Лариса Кътова само пред ПловдивПрес: Стоян Алексиев избираше фирмите и ме караше аз да подписвам договорите
Стоян Алексиев за Лариса Кътова: Лошо наследство и останки от миналото
Кътова до ГЕРБ: Алексиев се мисли за цар, поиска ми 18-годишно уиски за ремонта на кабинета

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...