Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Иван Маджаров: Случи се лошият сценарий на Мутафчийски, обществото се проваля
COVID-19 България Важно Здраве

Д-р Иван Маджаров: Случи се лошият сценарий на Мутафчийски, обществото се проваля

Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров

Случи се лошият сценарий на проф. Венцислав Мутафчийски. През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии – искаш да се лекуваш, но не можеш. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас“. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него не бива у лекарите да се създава усещането за вина. „За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница”, посочи още председателят на БЛС.

Той е на мнение, че ще се стига до върнати пациенти. „Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за болни с пневмонии. Те обаче няма къде да бъдат приети”, посочи д-р Маджаров.

„Има много млади, които изкараха леко COVID-19 и са носители на антитела. В момента има хора, които искат да дарят кръвна плазма, но не им дават, защото нямат PCR. Не може така. Няма как да имат, защото са изкарали вируса преди 5-6 месеца. Трябва да можеш да посочиш за кой даряваш кръвна плазма. Сега на дарителите им се обявява, че нямат право да казват за кого даряват и ще бъде дадена по предназначение и заявки. Не може така“, предупреди д-р Маджаров.

Виктор Николаев посочи статистика, според която ако имаме строги мерки у нас, починалите от коронавируса ще достигнат 4000 души, ако обаче нямаме ограничения, се очакват 18 000 смъртни случая.

„Вероятно ще дойде време, когато ще трябва да направим анализ кой носи отговорност. Всички ние заедно обаче трябва да се справим с това. Не ми се иска пак хора да остават без работа. Това е друга трагедия. Нека помогнем на лекарите и медицинските сестри и спазваме най-нормалните мерки – дистанция и маски. Защо да се затваряме? Военно положение ли да направим?“, попита д-р  Маджаров.

„Не доц. Мангъров беше прав, а проф. Мутафчийски относно това, което ще се случи у нас. Мангъров мислеше, че ще е лек ветрец този вирус, но се случи лошият сценарий на проф. Мутафчийски. Не искам да всявам паника. С всеки изминал ден виждаме, че се взимат нови и нови мерки. Призна се ролята на общопрактикуващите лекари, отварят се и Ковид зони в ДКЦ-тата“,  припомни той. Той отново обяви, че като общество не сме изпълнили това, което трябваше за медиците и да изпълним мерките. „Със сила, полиция и рестрикции е трудно да пребориш нещо, виждахме как някои хора се събират по домовете и неглижират всичко. Не може да разчитаме, че ще сложим барикади по улиците и в градовете, за да решим проблемите“, завърши той. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...