Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Имате симптоми, боли ви всичко – корона ли е?
COVID-19 Важно Здраве

Имате симптоми, боли ви всичко – корона ли е?

грипна епидемия

Имате температура, болят ви мускули, всичко. Грип още няма, ако имате грипоподобни симптоми – 90% е коронавирус. Това категорично заяви д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област. В интервю за BTV тя каза, че в нейната практика засега не е засичала грип.

По думите й допълнителните 1000 лв. на месец за личните лекари, които държавата отпуска днес, са стимул към джипитата да продължават да се грижат за своите пациенти. „Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме“, каза тя.

Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. „Няма как да се издават от лични лекари“, добави д-р Чобанова. Тя обясни, че много хора със симптоми на домашно лечение, които нямат пари за PCR, не са включени в статистиката, но вероятно са болни от COVID-19.

„Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза“, каза още специалистът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави и че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест, като поясни, че дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

„Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове“, каза д-р Чобанова. /ПловдивПрес

Още

Още 22 легла в „Св. Мина“, екипи от частни болници ще й помагат (ОБНОВЕНА)

Д-р Иван Маджаров: Случи се лошият сценарий на Мутафчийски, обществото се проваля

Д-р Сотиров: Не бива да се отменят плановите операции!

Лекар избухна: 10 линейки чакат, лекари се молят, пациенти плачат

Кардиолог: Лекарства срещу холестерол помагат при коронавирус

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...