Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Кардиолог: Лекарства срещу холестерол помагат при коронавирус
COVID-19 Важно Здраве

Кардиолог: Лекарства срещу холестерол помагат при коронавирус

Проф. Борислав Георгиев
Проф. Борислав Георгиев, кардиолог Кадър: БНТ

Част от лекарствата срещу холестерола, които изписваме на болни с атеросклеротични заболявания, действат протективно при коронавируса, защото той действа върху кръвоносния съд. Това каза кардиологът проф. Борислав Георгиев пред БНТ . Периодът за най-добра за противогрипна ваксина е септември, октомври.

„Оказа се, че хората, приемащи лекарствата за намаляване на холестерола – статини, са по-предпазени. Борим се с хората да се убедят, че лекарствата, които изписваме срещу холестерола, са полезни“, добави проф. Георгиев.

По думите му всички инфекции действат по сходен начин върху сърдечно-съдовата система. Той допълни, че профилактиката на грипа, от гледна точка на сърдечно-съдовата система, е най-добрата, наложила се през последните десетилетия. „Тя е по-добра от тази за остър инфаркт“, каза проф. Георгиев.

„Трябва да се изчисти в съзнанието на хората, че противогрипната ваксина не е 100% да не се разболееш, но ако човек се разболее – прекарва болестта леко, на крак, без да усети дори, премахва инфекциите и пневмониите на грипа, които дават отражение на сърдечно съдовата система“, обясни проф. Георгиев.
Той заяви, че тази година ваксините за хората над 65 години са увеличени с 50%. „Сега са 180 000 и много хубаво би било населението да бъде в момента ваксинирано. В един момент почва чуденето дали симптоматиката е на грип или на друго“, предупреди той.

„В момента, в който стартирахме кампанията за разясняване на населението за противогрипната вакксина, се появяваха антиваксъри, които обясняваха, че е опасна и няма да свърши работа“, каза още той.
„Не всеки, който има антитела, може да дари кръвна плазма, важно е количеството антитела“, обясни кардиологът проф. Борислав Георгиев. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...