Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Нови 30 COVID легла разкриват в МБАЛ „Свети Мина“, общо ще са 150
COVID-19 Градът Здраве Пловдив

Нови 30 COVID легла разкриват в МБАЛ „Свети Мина“, общо ще са 150

МБАЛ "Свети Мина"
МБАЛ "Свети Мина"

Започва поетапното преобразуване на МБАЛ “Свети Мина“ в болница за COVID-19. Болницата ще разполага със 150 легла за прием и лечение на пациенти с коронавирус.

На проведено заседание на Медицинския щаб в Областна администрация бе обсъден отново казусът с преобразуването на МБАЛ „Свети Мина“ и бе решено поетапното то да стартира от днес – с 22 легла. В сряда, на 11.11.2020 г ще бъдат открити още 30 легла, а останалите – до 16.11.2020 г.

Пациентите в кардиологията на МБАЛ „Св. Мина“ ще бъдат приведени в болничната база на ул. „Весела“.

Също така, Медицинският щаб изисква от управителя на лечебното заведение, да осигури 24 ч. възможност за консултация на пациентите с анестезиолог.

Според Д-р Сийка Димчева – главен секретар на РЗИ-Пловдив, в МБАЛ „Св. Мина“ има работеща кислородна инсталация, а интензивното отделение в кардиологията е в отлично състояние. По думите й в болницата работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60 год. Медицинските сестри са 47, от които 20 са над 60 год. Тя смята, че базата е в добро състояние.

Полк. д-р Ангел Гозманов – директор на МБАЛ Пловдив към ВМА, също коментира базата на общинската болница и добави, че няма време за капиталови разходи на този етап.

А според директорът на Спешна помощ – д-р Стойнов, НЗОК осигурява нужното финансирането на МБАЛ „Св. Мина“ за прием и лечение на средно-тежки случаи на COVID-19.

Както вече ПловдивПрес съобщи областият управител Дани Каназирева и директорът на ЦСМП д-р Иван Стойнов обявиха, че новата информационната система в Пловдив, която показва в реално време свободните легла за лечение на COVID-19, е изключително полезна и улеснява координацията между болниците и Спешна помощ.

Днес пред журналисти в координационния център на Спешна помощ бе показано как действа на практика с въвеждането на данни и насочване на линейките.

Според д-р Стойнов след въвеждането й хоспитализацията на болни става по-бързо като средно на ден има около 60 случая със съмнение за коронавирус. Областният управител подчерта, че е важно болниците да попълват своевременно освободените легла, за да може Спешна помощ да има информацията и да не се обикаля от болница до болница. Системата показва свободните легла за интензивно лечение, за пациенти с потвърдена COVID -19 диагноза и за непотвърдени случаи

„ В системата вече се попълват и новите легла, в трите нови болници, разкрити през миналата седмица. Но истината е, че вървим по ръба с леглата както в Пловдив, така и в областта. Точно затова взехме и решението за преобразуване на „Свети Мина“ в болница само за лечение на COVID-19“, допълни Каназирева.

Тя категорично заяви, че никога Медицинският щаб не е взимал решение в болницата да се лекуват интензивни случаи.

„ В „Св. Мина“ няма специалисти за интензивно лечение. Колкото и респиратори да има, няма кой да работи с тях. Разположението й позволява обаче, пациентите бързо да бъдат транспортирани до други болници, които предлагат интензивно лечение – , УМБАЛ „Свети Георги“, „Пълмед“, „ Център Хоспитал“. Вече съм разговаряла с две частни болници за изпращане на допълнителни медицински екипи, обясни областният управител./ПловдивПрес

Още новини по темата

Още 22 легла в „Св. Мина“, екипи от частни болници ще й помагат (ОБНОВЕНА)

Сложиха COVID фургон пред УМБАЛ-Пловдив, 30 теста вече са направени

Двама директори на училища с COVID-19, има и заразени учители в Пловдив

Девет пловдивчани починаха от COVID-19 за два дни

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...