Quantcast
Новини Пловдив » България » Меркел към Борисов и Заев: Разберете се, важно е!
България Важно Политика

Меркел към Борисов и Заев: Разберете се, важно е!

Бойко Борисов и Зоран Заев

Германският канцлер Ангела Меркел призова България и Северна Македония да разрешат противоречията си по пътя на Скопие към Европейския съюз. Това стана след първата среща на четири очи между Бойко Борисов и Зоран Заев след дипломатическите искри около общата история. Двамата лидери се срещнаха за съвместното председателство на Берлинския процес, чиято основна цел е интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз.

„Трябва да се разберете един с друг, не го забравяйте. Много е важно”, заяви Меркел.

В рамките на Срещата на върха по Берлинския процес бяха подписани декларации за Общия регионален пазар и за Зеления дневен ред. Двата документа се оценяват като сериозен успех за съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес.

„Всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. – това дава възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали – обединяване във всяка една сфера”, каза премиерът Бойко Борисов.

Изключително съм благодарен и доволен от колегите, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от ЕС имаме твърд план за 2050 г. – нула емисии. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за регионален пазар. Също наша идея, също наша мечта – колкото може повече от населението на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион, коментира още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да участва в Берлинския процес.

На пресконференцията македонският премиер Зоран Заев пък подчерта, че тази година за първи път домакини на Берлинския процес са България, която е страна членка на ЕС, но и Северна Македония.

„Тази среща се случва в много тежки времена на пандемия и всички сме изправени пред предизвикателството да защитаваме нашите граждани, както и да попречим на това да има големи икономически щети, обясни Заев.

„Искам да благодаря на скъпия ми приятел Бойко за домакинството на Срещата на върха на Берлинския процес и да благодаря на канцлера Меркел, че инициира този толкова важен за региона процес. Тази година за първи път имаме съвместно председателство на Берлинския процес от страна от региона – Република Северна Македония и държава-член на Европейския съюз, каквато е България“, каза Заев.

Посочи, че една от основните цели на Берлинския процес е да продължи започнатите инициативите, сред които е регионалното споразумение за пътуване само с лични карти, продължаване на зелените инициативи и др. Разказа, че днес на срещата са обсъдили ключовите стратегии за развитието на региона – общ пазар и зеления дневен ред на Балканите.

„Зеленият дневен ред допълнително ще донесе нов икономически тласък и ще помогне за интеграцията на региона в политиките на Европейския съюз”, заяви Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония.

Подчерта, че ЕС показал и загрижеността си за Западните Балкани, като обявил, че ще отпусне безвъзмедно до 9 млрд. евро за региона, които пък щели да доведат до увеличаване на инвестициите с над 20 млрд. евро.

„Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София, коментира от своя страна немският канцлер Ангела Меркел, която се включи на срещата през видеовръзка.
Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена. Общият пазар е изключително важен. А климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас, въпреки пандемията“, каза Меркел и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.
Меркел покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

На срещата бяха подписани две декларации – Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз./ПловдивПрес

Още новини по темата

Лидерите на Западните Балкани подписаха две декларации в присъствието на Борисов

Борисов посрещна Заев в София за Срещата на върха по Берлинския процес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...